Kåge får en egen räddningstjänst

Kåge ska få en egen räddningstjänst och sökandet efter personal ska nu börja. Målet är att hitta 8-10 personer som kan vara brandman med beredskap.

Uppdrag på landsbygden.

Uppdrag på landsbygden.

Foto: Annika Eriksson, arkivbild

Kåge2023-05-27 07:00

Alla större samhällen inom Skellefteå kommun har en räddningskår förutom Kåge, och det beror på att brandstationen på Solbacken i Skellefteå ligger så nära. 

Men detta kommer att ändras när huvudbrandstationen flyttar till nya lokaler på Östra Navet. Då behövs en ny styrka i Kåge, annars blir utryckningstiderna för långa.

– Vi tänker att det ska vara två personer i beredskap dygnet runt. Helst ska de bara behöva tjänstgöra var fjärde vecka. Då behövs minst åtta personer, gärna tio, säger Patrick Enberg som är samordnare för beredskapskårerna inom kommunen.

Anledningen till att det "bara" blir två personer i taget är att kåren från Skellefteå ska ansluta vid de flesta larm, och då kommer alltså mer folk. 

Sökandet efter personal börjar kommande vecka med ett informationsmöte. Tanken är att hitta folk som kan genomgå tester och utbildningar under hösten.

– Sedan kan själva verksamheten komma igång någon gång sommaren 2024, det beror lite när flytten går till Östra Navet. 

Den nya stationens läge är inte helt bestämt, men troligen vid kommunförrådet som har ett bra läge nära E4.

– Det är också oklart vilka bilar vi ska ha, vilket innebär att vi inte vet vilken typ av garage som behövs, säger Patrick Enberg.

Vad har du för förhoppningar om att hitta personal? 

– Det kan vara svårare när en ort ligger nära stan. Då är det vanligare att man pendlar till sitt jobb, och befinner sig alltså inte på samma ort på arbetstid och fritid. Därför kan vi tvingas göra delade pass, när vissa har beredskap på fritiden och vissa har beredskap när de jobbar. Så har vi gjort även på andra orter. 

– Men helst ska man både bo och jobba i Kåge, då kan man vara i beredskap hela dygnet när man har sin jourvecka.

Man har fem minuter på sig att vara på plats vid ett larm, så att bo på landsbygden funkar inte heller. 

Ska man ingå i styrkan på sin arbetstid krävs också att man har godkännande från sin ordinarie arbetsgivare.

– Man får grundersättning för den tid man har beredskap, även om inget händer. Blir det ett larm eller att man är på utbildning så blir det extra ersättning enligt avtal, förklarar Patrick Enberg. 

Fotnot: Sedan tidigare har Skellefteå kommun nio stationer för deltidskårer, de finns i Boliden, Bureå, Burträsk, Bygdsiljum, Byske, Fällfors, Jörn, Lövånger och Skelleftehamn.

Dessutom finns ett brandvärn med frivilliga personer i Kalvträsk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!