Nu planeras största satsningen vid Kåge Såg på tio år

Kåge såg går i väntans tider. Under 2021 hoppas ägaren Norra Timber att få miljötillståndet för utbyggnaden av sågens produktion från 300 000 till 500 000 kubikmeter per år klar. ”Vi är i en expansionsfas”, säger industrichefen Henrik Jönsson.

Joakim Larsson, sågverkschef, och Henrik Jönsson, industrichef vid Norra Timber, hoppas att miljöprövningen för Kåge Sågs utbyggnad kan bli klar under 2021.

Joakim Larsson, sågverkschef, och Henrik Jönsson, industrichef vid Norra Timber, hoppas att miljöprövningen för Kåge Sågs utbyggnad kan bli klar under 2021.

Foto: Lars Andersson

Kåge2021-01-05 07:00

Norran träffar Joakim Larsson, sågverkschef, och Henrik Jönsson, industrichef vid Norra Timber, på sågen i mitten av december.

– Vår budget är 260 000 kubikmeter i år. Vi har nu nått 280 000 kubik – och vårt tillstånd i dag är på 300 000 kubik. Ett höjt tillstånd gör att vi kan växa i framtiden, berättar Larsson.

Norras Timbers såg i Sävar har redan klart sitt miljötillstånd för 500 000 kubikmeter. Nu pågår ett arbete för att möjliggöra motsvarande produktion i Kåge där det i oktober 2021 är tio år sedan nyinvigningen efter en 165 miljoner kronors satsning under tre år. Utöver en helt ny såglinje så omfattade investeringen då timmerintaget, barkmaskinen, sorteringsverket och justerverket.

– Skillnaden nu mot då är att det kommer att ske i flera trappsteg nu, inte allt i en enda klump som då, säger Jönsson.

2018 gjordes en viljeinriktning att ytterligare 200 miljoner kronor ska investeras i sågen av dåvarande ägarna Norra Skogsägarna som i våras gick samman med Norrskog till Norra.

– Vi expanderar nu och tanken är att alla tre sågverken ska expandera, säger Henrik Jönsson och pekar på en satsning på det tredje sågverket inom Norra Timber, Hissmofors i Jämtland, där en ökning av produktionen ska ske från 160 000 till 200 000 kubikmeter.

Ökningen av produktionen i Kåge kommer inte att ske över en natt. Det nuvarande tillståndet fick bolaget 2006.

– En produktionsökning till 500 000 kubikmeter ska ses i perspektiv och ska ske de närmaste fem till åtta åren, men här i Kåge är vi nära vårt produktionstak nu, säger Jönsson. 

I dag ligger ansökan hos mark- och miljödomstolen i Umeå Nyckeln till expansionen är dock tillgången på råvara.

– Det är en stor utmaning, men vi har en expansiv plan, berättar Jönsson.

– Det är många aktörer på den här spelplanen och vi vet inte vad som händer de kommande åren, säger Larsson.

Norra Timber tittar på en del förändringar för att klara av en så kraftig volymökning.

Den finns till exempel inget så stort sågverk i Sverige som klarar sig med bara en in och utfart vilket Kåge har i dag.På dagens storlek har sågen ungefär 244 fordonsrörelser in/ut på industriområdet per dygn. En utökad produktion gör givetvis att det blir fler bilar.

Vidare vill Norra Timber minska på bullret från verksamheten genom att flytta timmersorteringen. Detta innebär en stor kostnad och är endast möjlig, ekonomiskt rimlig, om man samtidigt kan utöka produktionen. 

– Det handlar om en ny mätstation för att klara bullerkraven. Vi planerar också att flytta en fläkt för att minska bullret mot vattnet, säger Larsson.

Under 2019 flyttades barkmaskinen och det nya sågintaget togs i bruk. Nu slutförs en investering på sågen om 60 miljoner kronor, vilken bland annat omfattar tre kammartorkar från Valutec.

I dag har Kåge sågen ett styrelsebeslut på att investera i en ny delningssåg för 37 miljoner kronor som är planerad att monteras under sommaren 2022. Upphandlingsfasen pågår.

Parallellt med expansionsplanerna för sågen har vidareförädlingen på Kåge Såg växt från 35000 till 70000 kubikmeter, vilket gör att det blir kontinuerlig skiftgång, två-skift, där. Fem personer har nyanställts.

I dag arbetar ungefär 125 personer vid Kåge såg, varav 25 personer vid vidareförädlingen.

Norra

Norra bildades den 15 maj 2020 vid sammanslagningen av Norra Skogsägarna och Norrskog. Koncernen har två ben att stå på Norra Skog och Norra Timber.

27 000 skogsföretagare äger koncernen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!