Trots stora investeringar de senaste tio åren så fortsätter Norra Skogsägarna att investera ytterligare i sågen i Kåge.
Den 8 oktober 2011 nyinvigdes Kåge Såg efter 165 miljoner kronor i investeringar under tre år. Utöver en helt ny såglinje så omfattade satsningen timmerintaget, en ny barkmaskin, sorteringsverket och justerverket. Sedan dess har ytterligare mer än 65 miljoner kronor investerats i anläggningen, bland annat lastmaskiner, sorteringsutrustning samt en satsning på en egen verkstad för slipning av verktyg.
– Målet med investeringsprogrammet mellan 2008 och 2011 varit att vi skulle gå från 128 000 kubikmeter sågade trävaror till 200 000 kubikmeter. Vår budget i år är 235 000 kubikmeter, säger sågverkschefen Johan Oja. Det innebär att vi nästan fördubblat produktionen på tio år.
200 miljoner
Nu finns det planer på att investera ytterligare 200 miljoner kronor på Kåge såg under de kommande fyra åren.
– Man kan säga att det är en viljeinriktning från styrelsen där vissa investeringsbeslut redan är tagna. Den vill lägga grunden för att sågen ska kunna utvecklas vidare, säger Oja.
Redan nu pågår bygget av en ny tork från Skellefteföretaget Valutec på området. En liknande investering har också gjorts till sågen i Sävar. Tanken är att torken ska vara klar i Kåge i början av 2019.
Flytta barkmaskinen
En del i projektet är att barkmaskinen flyttas så att det blir en bättre styrning in i sågen. Totalinvesteringen som görs är 75 miljoner kronor.
– Vi har i dag en extremt kort såglinje utifrån de funktioner som finns i den, säger Oja som konstaterar att det ökade utrymmet som flytten ger också ger möjligheter för framtida utveckling.
– Vi har också ett beslut att bygga om sågintaget med start i höst. Det ska vara färdigt i augusti 2019. Fördelen är att vi nu kan bygga det vid sidan av, det vill säga under pågående produktion. Vi kan minimera vår stopp.
Ytterligare en sak som ska ske är att Kågesågen ska få fler infarter. I dag finns det bara en väg. För den måste det bland annat ske utfyllnader mot hamnen. En liten del kan kommunen godkänna, men resten går via förhandling i mark- och miljödomstolen.
”Utnyttja stocken”
– Vi har en förhoppning att kunna lyfta produktionen upp emot 275 000 kubikmeter och sedan nå en ytterligare effektivisering på tre procent varje år, berättar Johan Oja.
– Men investeringen är i grunden inte till för kapacitetshöjningen utan en värdeutbytesinvestering. Det handlar om att utnyttja varje stock så bra som möjligt.
Norra Skogsägarna är medlemsägt.
– Vi har en bra utveckling med ökad omsättning och fler medlemmar. Ska vi klara behoven för framtiden krävs det att vi har en toppmodern anläggning och det kommer i förlängningen skogsägarna till gagn.