I mars 2017 presenterade dåvarande Norra Skogsägarna sin stora satsning på sågen i Sävar. Där skulle en datortomograf, en skiktröntgen, Microtec CT Log, installeras och den kunde skanna stockar tredimensionellt med en hastighet av 180 meter per minut – strax före sågningen för att få kunskap om stockens egenskaper innan man bestämmer hur den ska sågas.
– Är den här så bra som vi tror kommer vi även att satsa på en tomograf i Kåge framöver, sa vd Pär Lärkeryd då.
Så blir det nu. Kåge Såg följer efter men med drygt tre års erfarenheter från Sävar med sig.
– Här kommer CT Log att läggas tidigare i flödet än i Sävar, berättar sågverkschefen Joakim Larsson.
Den här gången placeras den redan vid mätstationen, som kommer att flyttas söderut från dagens plats. I mätstationen registreras alla enskilda stockars träslag, kvalitet, längd och diameter. Genom mätningarna och röntgen fastställs stockens värde, men också vad som ska produceras ur stocken.
– Genom röntgen kommer vi att kunna säga exakt hur stocken ser ut, fortsätter Larsson. Han berättar att det till exempel kommer att underlätta produktionsplaneringen.
Sedan kommer timret att fortsätta in i sågverket: till sågintaget och därefter råsorteringen, torkningen och justerverket.
På den resan passerar det ytterligare två skannrar.
– Helt färdigutvecklad kommer vi att ha spårbarhet på allt som produceras här, berättarJoakim Larsson.
En sak skiljer den här satsningen från många tidigare: I slutänden handlar det om att maximera värdet på varje stock.
– Vi kan för varje stock som sågas välja så att den får ett maximalt värdeutbyte. Traditionellt har sågverk siktat mot högt volymutbyte. Nu kommer vi att såga mot värde. Vad är det bäst för oss att producera – vilket ger oss största värdet? förklarar Larsson.
– Nu får vi också möjlighet att följa en planka hela vägen i flödet. Vi kan alltså gå tillbaka och kontrollera varför något inte blev riktigt bra. Nu kommer vi att veta vad stocken innehåller – och kan sedan besluta vad kommer vi att använda den till.
Sågen miljöprövas nu med målet att få tillstånd att få producera 500 000 kubikmeter sågad vara, en ökning med 200 000 kubikmeter. I dag arbetar cirka 100 personer på området. Årets produktion väntas landa på 285 000 kubikmeter sågad vara.