Katja Bexar ler med hela ansiktet när hon öppnar dörren till det lilla gårdshuset i Kåge, ett hus där hon sedan någon månad tillbaka bor. Huset ligger alldeles intill en äng som sträcker sig ända ner till Kågeälven. Kontrasterna mot en torr och varm öken kan tyckas enorma, men Katja ser likheterna.
– Lugnet är detsamma, och det är i stillheten det stora händer, säger Katja Bexar.
När Katja var två år flyttade hon och hennes familj från finska Österbotten till svenska Västerbotten.
– Jag är uppväxt i Boliden, men har det finska arvet. Mina föräldrar var tvungna att jobba mycket hårdare än ”vanliga” svenskar för att platsa, säger Katja.
Som ung utbildade sig Katja till journalist i Kalix för att sedan flytta runt i Sverige innan hon hamnade på Svenska Dagbladet i Stockholm.
Jag kan inte förklara vad som hände, men jag kände ett sådant sug.
Känslorna för Egypten väcktes under en flygresa mellan Tanzania och Sverige. När de befann sig över Kairo tittade hon ut genom fönstret och såg landskapet som bredde ut sig långt där nere. Ett ögonblick som skulle styra hennes fortsatta resa genom livet.
– Jag kan inte förklara vad som hände, men jag kände ett sådant sug. Hade det funnits en stoppknapp på flygplanet hade jag tryckt på den.
Det blev flera resor till Egypten innan hon i mitten på 1990-talet till slut flyttade till Kairo och jobbade som frilansande journalist. Något år senare intervjuade hon den egyptiske biskopen Thomas, ett mötet som så småningom utmynnade i ett gemensamt projekt Anafora, en retreatfarm mellan Kairo och Alexandria.
– En av våra första grupper kom från Skellefteå.
Retreatfarmen växte i takt med att allt fler hörde av sig och ville komma. I dag har anläggningen 100 000 besökare per år och består även av skola samt konferensverksamhet. Skolan tar emot elever på alla nivåer, från analfabeter till universitetsstudenter.
– Det finns också ett program för unga egyptiska tjejer som har det jobbigt av olika anledningar. Dessutom ett program för småkillar som hoppat av skolan.
Namnet Anafora betyder ”att lyfta upp” och det är också verksamhetens enkla filosofi, att se det goda i varandra.
– Anafora har en enda regel: man får inte försöka göra om någon annan. Alla är rätt och har sin väg i livet, vi försöker stödja och uppmuntra varandra istället för att kritisera och fördöma.
Hela verksamheten finansieras av donationer. Besökarna betalar ingen fast summa för besöket utan lämnar sin gåva efter förmåga.
– Det är ett mirakel att det går att driva verksamheten på det sättet.
Nu har Katja lämnat Egyptens öken och Anafora till förmån för barndomens Skellefteå. Men om, eller rättare sagt när, hon kommer att återvända till Egypten får framtiden utvisa.
– Nu är jag här med tomma händer och ska försöka fixa ett Sverigeliv, men innerst inne är jag nog mer egyptisk än svensk.
Fakta
Katja Bexar
Ålder: 59 år.
Familj: Pappa Börje Bexar, 87 år, bror Janerik, 54 år, och människorna på Anafora i Egypten.
Bor: I ett gårdshus i Kåge.
Yrke: I grunden journalist, men just nu arbetssökande.
Intressen: Livet, i stort och smått.