Arbetet med att bygga den nya kulverten från sågen inleds under våren 2022. Målsättningen är att värmen från Kåge såg ska värma samhället med start under hösten 2022.
Innan Norra Timber beslutade att installera en ny biobränslepanna på 5 megawatt hade de inlett diskussioner med Skellefteå Kraft om möjliga leveranser av värme.
– Vi valde att ta i lite extra när vi projekterade pannan så att det kunde finnas möjlighet att leverera värme till samhället. Ursprungsplanen var att den nya pannan främst skulle användas för att värma våra virkestorkar, men vi valde att dimensionera så den skulle ge oss en överkapacitet, berättar Joakim Larsson, sågverkschef på Kåge såg för Norran.
En nyskapande lösning är att den nya pannan är utrustad med en ackumulatortank på hundra kubikmeter som vid effekttoppar gör det möjligt att leverera upp till 7 megawatt.
Att Skellefteå Kraft valt den här lösningen, som beräknas kosta tolv miljoner kronor att installera, beror på att den biobränslepanna som de idag har i Kåge inte kommer att klara kommande EU-regler om rökgasrening.
– Den har ganska många år på nacken och istället för att investera i den blir det här en bättre och mer långsiktig lösning, säger Ulf Hedqvist, affärsenhetschef värme, Skellefteå Kraft.
De har tecknat ett tioårskontrakt om leverans av värme från Kåge såg. Idag har Skellefteå Kraft 65 kunder i Kåge. Det handlar då både om villor, flerbostadshus och företag.
– Förutom att klara befintliga leveranser förbereder vi också för att också kunna erbjuda ytterligare hundra villor och framtida byggnationer att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Vi räknar med att Kåge kommer att bli en alltmer attraktiv ort att bosätta sig på, berättar Ulf Hedqvist.
Skellefteå Kraft kommer att behålla den befintliga pannan som finns i en lokal på Sörbygatan i Kåge.
– Den kan klara EU-reglerna med begränsad användning och därför kan vi nyttja den som reserv medan vi plockar bort de två oljeeldade reservpannorna som finns på Kågeskolan, säger Ulf.
Idag försörjs Skellefteå Krafts panna i Kåge med pellets som kommer från det egna pelletsverket i Hedensbyn som då använder sågspån från Kåge såg som råvara.
– Den nya lösningen innebär en minskning med cirka 350 lastbilstransporter per år, varav 120 är pelletstransporter från Hedensbyn till Kåge och resten är spånbilar från Kåge såg till Hedensbyn, berättar Ulf Hedqvist.
Den nya pannan är efterlängtad på sågen. De har sedan tidigare en panna på 10 megawatt som är tungt belastad.
– Nu har vi också kunnat plocka bort den oljeeldade reservpannan och står väl förberedda inför kommande ökning av produktionen, samtidigt som vi kan bidra med försörjning av värme till Kågeborna, avslutar Joakim Larsson.
Kåge såg, som har 100 anställda är inne i en expansionsfas där de ska öka sågens produktion från 300 000 till 500 000 kubikmeter per år. Norra Timber tittar på fler förändringar än den nya pannan för att klara av en så kraftig volymökning. Bland annat installerades tre nya kammartorkar med en kapacitet på 40 000 kubikmeter i mars. Företaget byggde 2017 om sin såglinje och 2022 ska en ny delningssåg installeras. På åtgärdslistan står även nya vägar på industriområdet för att underlätta trafiksituationen på sågen.