Småbåtshamnen byggs ut: ”Största satsningen någonsin”

Just nu pågår ett intensivt arbete med att bygga ut småbåtshamnen i Kåge. Den ska bli nästan dubbelt så stor till ytan och nyligen började man sänka ned betongtyngder till de nya bryggorna. ”Ett jätteprojekt”, konstaterar projektledare Fredrik Ferm.

Så här såg det ut förra helgen när de första betongtyngderna släpptes ned i vattnet.

Så här såg det ut förra helgen när de första betongtyngderna släpptes ned i vattnet.

Foto: Privat

Kåge2022-01-21 20:45

Förmiddagssolen skiner över fjärden när Norran träffar tre glada representanter för båtklubben ute på isen vid hamnen i Kåge. Det är projektledare Fredrik Ferm, ordförande Leif Degerman och hamnkapten Anders Hedqvist.

Förra helgen var de med och inledde arbetet med att sänka totalt 48 betongankare genom isen. Det handlar om drygt 100 ton betong som ska ned i vattnet för att så småningom hålla fast den nya bryggan som ska byggas här på platsen.

undefined
Betongtyngderna har vinschats ned genom hål i isen.

– Vi har sett en ökad efterfrågan på båtplatser de senaste åren. Under pandemin har fler velat komma ut i naturen med båt och vi såg att det fanns en möjlighet för oss att bygga ut hamnen, förklarar Fredrik Ferm.

Satsningen kommer initialt att leda till 40 nya båtplatser. Båtklubben har investerat 3,3 miljoner kronor och allt jobb sker ideellt.

– Vi kallar oss för ”19-klubben” eftersom vi är 19 personer som jobbar med det här. Det är många som är engagerade med traktorer och allting. Jag är ganska imponerad över hur välplanerat det är, säger Leif Degerman.

undefined
Fredrik Ferm, Anders Hedqvist och Leif Degerman är tre av initiativtagarna bakom hamnutbyggnaden.

Redan nu i helgen är det dags igen. Då ska gruppen dra ut fler betongtyngder i vattnet – något som sker genom en noga uttänkt process.

– Vi har byggt transportslädar som vi hissar upp tyngderna i. Sedan kopplar vi slädarna till en hjullastare och drar ut på isen. Vi placerar tyngden över en vak som vi sågat upp i förväg och vinschar ned till botten. Vi har också en specialkrok som gör att vi kan släppa loss tyngden nere på botten genom att dra i ett snöre, berättar Fredrik Ferm.

Arbetet utförs nu på vintern eftersom det möjliggör för betydligt bättre precision. Tyngdernas placering är utmätt på centimetern med hjälp av gps.

– Från isen har vi jättebra precision. Det hade varit svårt att göra från en båt, säger Leif Degerman.

Projektet ska vara klart i juni 2023. Nästa stora steg blir i maj, då fem specialbeställda bryggor ska bogseras ut och förbindas med betongtyngderna.

undefined
Varje betongtyngd väger runt 2 ton. Totalt ska 48 tyngder ned i vattnet.

– Vi tycker att det här är jätteroligt. Vi har sällan så kul som när vi träffas och arbetar tillsammans, säger Fredrik Ferm.

Leif Degerman håller med och tillägger:

– Vi kommer att fortsätta satsa mer på ett bättre hamnområde med ett fungerande hamncafé, parkeringsplatser och gästplatser. Det här ska vara en trevlig besöksplats för alla, inte bara för båtägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!