När Norran besöker Shehan Dilusha i den nyöppnade restaurangen har han bara haft öppet i en dag. Kågeborna har dock redan hittat hit – och intervjun får göras stående samtidigt som Shehan tillagar sushi till hungriga kunder.
När telefonen ringer svarar Shehan “hej och välkommen till Sushi and Asian Hub Byske”, men rättar sig snabbt.
– Till Kåge menar jag, säger han och ler.
Att han svarade fel är inte så konstigt. Sedan några månader tillbaka har han även en verksamhet i Byske.
– Men där har jag ingen restaurang, bara take away.
Två av kunderna som kommer in under Norrans besök är Malin Eriksson Stenlund och Josefin Engzell. Det är glada över att det tillkommit en sushirestaurang i samhället, och att det blivit något av huset som fram till förra året stod och förföll.
– Det har sett så övergivet och tråkigt ut, säger Malin som bor alldeles intill.
Norran har tidigare berättat om trion som förbarmat sig över byggnaden: Patrik Eriksson, Petra Eriksson och Ashkan Chehrehnegar.
– Det har varit som en skamfläck i byn. Vi har tänkt att någon måste ta tag i det, sa Patrik Eriksson i somras.
Att det skulle bli just Shehan Dilusha som skulle hyra in sig där blev klart för bara fem månader sedan. Han har tidigare drivit en food truck i Kåge, men letat efter en plats för en permanent restaurang.
– Det fungerar inte bra att göra sushi i en food truck på vintern så jag har kollat efter lokaler i centrala Skellefteå och andra orter, berättar han samtidigt som han lägger de råa laxbitarna över riset.
När han såg att “det gröna huset” höll på att renoveras kontaktade han ägarna.
– Jag sa vad jag behövde och de fixade tillstånd från kommunen. Sedan har de renoverat lokalerna fram till nu, säger Shehan som tidigare jobbat på sushirestaurang i Umeå innan han flyttade till Skellefteå för att arbeta på Northvolt i maj 2023.
Han vill även passa på att tacka sin fru, Menali Hasini, som varit med och gjort restaurangen möjlig.
– Hon har gjort mycket jobb i bakgrunden, till exempel när det gäller kontakten med kommunen, bokföringsfirman och sådana saker, säger han.
I den nya restaurangen serveras i dagsläget sushi, men planen är att utöka utbudet med varma rätter – samt specialiteter från Sri Lanka, landet där han är uppväxt.
Shehan är glad över att vara igång.
– Jag känner mig så stolt över att ha en egen restaurang. Jag känner mig fri, säger han.