Många väntas på isarna i helgen - detta bör du tänka på

Vi går mot kallare tider och kylan gör att isarna nu blir tjockare för var dag – något som lockar massor av människor till att åka skridskor på naturisar vid sjöar och kustremsor. Men hur ska man bete sig på en naturis för att kunna åka säkert?

Inför säsongen av långfärdsskridskoåkning vill Friluftsfrämjandet Frostkåge skicka med lite tips till allmänheten.

Inför säsongen av långfärdsskridskoåkning vill Friluftsfrämjandet Frostkåge skicka med lite tips till allmänheten.

Foto: Robin Lindgren

Kåge2020-12-03 07:30

Lisa Marklund, Friluftsfrämjandet Frostkåge som är den enda långfärdsskridskoklubben i Skellefteå, har svaren.

Norran möter Lisa i Kåges småbåtshamn där hon och tre kollegor träffats för att reka isen vid ett av Skellefteås populäraste ställen för skridskoåkning på naturis. Hon berättar att det är glädjande att så många vill ut på isarna just nu men har sett allt för många ta saken på för litet allvar och vill skicka med brasklappen att det snabbt kan gå fel.

– I söndags gick flera personer i Skellefteå genom isen. Två här kring Kågefjärden där en som bada ordentligt och simma i en vak, sen var det två utanför Skelleftehamn också. Men det gick bra för alla, det var rutinerade åkare som hade missbedömt isen lite. Om det hade varit en med hockeyrör utan isdubbar hade det kunnat gå riktigt illa. 

Vad har du då för tips till de som vill åka? 

– Det kan ju vara jättetunt precis där man kliver ned, så innan man kliver ned är det bra att kolla isen så man inte hamnar i vattnet direkt. Sen är det ofta tunt runt bryggor eller pirar, och vassdungar är förrädiska, tänk att ett barn kör in en puck i en vassdunge och åker in för att hämta den då är risken stor att barnet går igenom isen för det är jättetunt på sådana ställen, säger hon och fortsätter:

– Sen är sällskap viktigt, man ska aldrig åka själv. Jag som är rutinerad gör inte ens det. Sen ska man inte åka i en klunga, säg att det är en barnfamilj som är ute och åker tillsammans så åker ju alla genom isen om de är i klunga. Därför är det viktigt att ha lite avstånd mellan varandra så inte alla hamnar i vattnet för då är det ju ingen som kan hjälpa.

Vad borde man ha med sig för utrustning? 

– Till vanliga Svenssons och barnfamiljer, ta med isdubbar och en livlina. Alla familjer som ger sig ut på isen måste ha med det. Där fungerar en hockeyklubba som livlina också, som en förlängd arm. Men jag tycker man kan skaffa en livlina om man ska ut på isen med barnen.

Om man är ute och åker, hur hör man att isen är för tunn för att vara på?

– Man hör det på ljudet. Det börjar spricka och låta väldigt mycket, ju tunnare det är desto högre ljud är det. Hör man det är det bara att vända sig om och åka tillbaka så snabbt som möjligt.

Faktaruta

Vad ska man göra om man hamnar i isen? 

"Hamnar du i vattnet ska du tänka på att sprattla upp hälarna till ytan så du crawlar. Då kan du nästan dra dig upp på egen hand" säger Lisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!