Personalen vid Kåge tunnbröd befann sig på tisdagen precis i slutet av det gamla – och i början av det nya. Juan Carlos Martinez bakar de sista Kågekakorna som framställs i Kåge medan andra plockar ihop för att förbereda flytten.
– Det känns lite sorgligt. Samtidigt är vi laddade på att komma igång med flytten till Bureå, säger Sofia Nordlund som anställdes i höstas.
– Visst har vi fått reaktioner lokalt om att det är tråkigt att vi ska lämna Kåge, men den första kommentaren jag fick var faktiskt: Välkomna till Bureå.
Norran berättade i mars om planerna på flytten. Kåge Tunnbröd var trångbott i sina lokaler och hade sökt andra möjligheter på orten, men inte hittat rätt. Då fann bageriet lämpliga och lediga utrymmen på Sinusgatan i Bureå. Där kommer det nu att verka på 450 kvadratmeter, nästa tre gånger så stort utrymme som i dag.
– De lokalerna ger oss mer möjligheter. Till exempel kan vi bygga om produktionlinjerna lite som vi vill, berättar Sofia Nordlund.
Tunnbrödbageriets rötter sträcker sig tillbaka till 1952, då bageriet startade på Svedjan i Kåge. Det blev sedermera Kåge Tunnbröd.
Kåge Tunnbröd har genom åren varit både varit bageri och mötesplats, då det varit möjligt att köpa bröd direkt över disk. Så kommer det också att bli i Bureå där alla dagens brödsorter kommer fortsätta att tillverkas.