Nu flyttar Kåge Tunnbröd verksamheten till Bureå

På tisdagen tog en 69-årig epok slut i Kåge då det sista brödet bakades vid Kåge tunnbröd. Samtidigt innebär det början på något nytt i Bureå – dit bageriet flyttar. ”De nya lokalerna ger oss större möjligheter”, berättar Sofia Nordlund, en av de anställda.

Juan Carlos Martinez bakade de sista Kågekakorna för bageriet i Kåge. Nu flyttar det till Bureå.

Juan Carlos Martinez bakade de sista Kågekakorna för bageriet i Kåge. Nu flyttar det till Bureå.

Foto: Lars Andersson

Kåge2021-05-19 06:15

Personalen vid Kåge tunnbröd befann sig på tisdagen precis i slutet av det gamla – och i början av det nya. Juan Carlos Martinez bakar de sista Kågekakorna som framställs i Kåge medan andra plockar ihop för att förbereda flytten.

undefined
Helen Digebrink står vid kassadisken som kunderna mött direkt de kommit in på Kåge Tunnbröd. Bageriet fortsätter med direktförsäljningen i Bureå.

– Det känns lite sorgligt. Samtidigt är vi laddade på att komma igång med flytten till Bureå, säger Sofia Nordlund som anställdes i höstas.

– Visst har vi fått reaktioner lokalt om att det är tråkigt att vi ska lämna Kåge, men den första kommentaren jag fick var faktiskt: Välkomna till Bureå.

undefined
Marcus Edvall Söderman jobbar med uppskärningen av Kågekakan.

Norran berättade i mars om planerna på flytten. Kåge Tunnbröd var trångbott i sina lokaler och hade sökt andra möjligheter på orten, men inte hittat rätt. Då fann bageriet lämpliga och lediga utrymmen på Sinusgatan i Bureå. Där kommer det nu att verka på 450 kvadratmeter, nästa tre gånger så stort utrymme som i dag.

undefined
Det blev 69 år av bakning i Kåge för Kåge Tunnbröd. Nu flyttar företaget till större lokaler i Bureå.

– De lokalerna ger oss mer möjligheter. Till exempel kan vi bygga om produktionlinjerna lite som vi vill, berättar Sofia Nordlund.

Tunnbrödbageriets rötter sträcker sig tillbaka till 1952, då bageriet startade på Svedjan i Kåge. Det blev sedermera Kåge Tunnbröd.

undefined
Juan Carlos Martinez bakar Kågekaka och Sofia Nordlund börjar pocka ihop inför flytten till Bureå.

Kåge Tunnbröd har genom åren varit både varit bageri och mötesplats, då det varit möjligt att köpa bröd direkt över disk. Så kommer det också att bli i Bureå där alla dagens brödsorter kommer fortsätta att tillverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!