Solen gassar och vinden är svag vid hamnen i Kåge då sjöräddarna Fredrik Andersson, Andreas Stenlund och Helene Lundmark ska ut på en tur i Kågefjärden med Drottningen, som båten kallas. Efter att ha kastat loss går besättningen, som alltid är minst tre personer, in i styrhytten där det finns plats för skeppare, navigatör och räddningsman. Andreas berättar att det finns tre räddningsenheter i Skellefteå.
– Vi har länge varit i behov av en större täckt båt i våra vatten. Den här båten är anpassad för ändamålet. Nu är den öppna båten placerad i Kurjan och den här i Kåge, det gör att vi har stora valmöjligheter. Vi täcker upp och spar tid och det kan vara livsviktigt.
Avancerad utrustning
Under denna tur har Fredrik befälet och sitter på förarplatsen. Andreas sitter på navigatörsplatsen och håller koll på radarn och andra instrument. Helena håller utkik samtidigt som hon berättar om båtens avancerade utrustning och dess funktioner.
– Båten har sjökort och elektronisk radar för att undvika att köra på något och för att kunna jobba i mörker och i oväder. I den här båten sitter vi ganska långt bak och skyddade. I fören finns en stor sjukhytt med syrgas och annan utrustning för att kunna påbörja en första räddningsinsats. Vi har även avtal med Landstinget att utföra IVPA, i väntan på ambulans.
I den stekande värmen har många begett sig med sina båtar ut på det småkrusiga vattnet. Vid Bergsskär möts vi av ett gäng simmande gäss innan vi får syn på några badande som vinkar från klippan.
– Med sol och värme så ökar båttrafiken. Förra året gjordes 15 utryckningar inklusive förebyggande utryckningar samt att vi gjort medlemsservice, säger Andreas.
När havet stormar
På havet kan det fort bli dimma och blåsa upp, då är det bra att vara förberedd.
– Får man ett haveri så är det viktigt att ringa i tid. Det är bättre att bogsera i bra väder. Flytväst och vattentätt mobilskal är en billig livförsäkring och det är viktigt att flytvästarna verkligen används av alla i båten, betonar Fredrik.
Efter att ha passerat Klåvaskär så hörs Fredrik i hörlurarna.
– Nu gasar vi på.
Fin skärgård
Det mullrar då motorn varvas upp och med en fart på 30 knop åker vi ut på öppet hav en stund innan det är dags att vända tillbaka till hamnen.
– Vi har en fin skärgård och ett flertal aktiva båtklubbar. Det har gjorts många investeringar ute på öarna och antalet evenemang har ökat. Det gynnar båtlivet och det är kul, säger Helene.
Det gäller att vara redo inför nästa uppdrag och tillbaka i hamnen ska Drottningen tankas. Alla hjälps åt med att förtöja båten intill bryggan där sjömacken finns.
– Vi vill bli fler frivilliga och den som är intresserad är välkommen att höra av sig. Ju fler vi är ju bättre kan vi säkra upp den operativa förmågan.