Strax efter midnatt på fredagsnatten larmades räddningstjänst och polis till Kågeskolan. En brand hade utbrutit i en träslöjdslokal i källaren med rökutveckling som följd. Själva branden var släckt vid ett-tiden.
På söndagseftermiddagen nåddes vårdnadshavare av informationen att skolan skulle hålla stängt måndagen, med anledning av rök- och sotskadorna. Endast fritids höll öppet.
Norran når Susanne Marklund, avdelningschef för grundskolan, på måndagen. Hon säger att det kommer att dröja till onsdag innan hon och skolledningen har fått en uppfattning om hur skadade lokalerna har blivit.
– Då ska vi få veta exakt vilka skador som uppstått och vad de innebär.
Support och lokaler har arbetat intensivt på skolan sedan i lördags med sanering och överblick, både av de ytliga skadorna och de skador som kanske inte går att se med blotta ögat, som i ventilationen.
Branden uppstod i källaren i en del av skolan, men elever i samtliga årskurser fick stanna hemma på måndagen. Kritiska föräldrar har kontaktat Norran med anledning av att beskedet om att hålla eleverna hemma från skolan kom sent på söndagseftermiddagen. Susanne Marklund menar att skolledningen arbetade så snabbt de kunde under helgen.
– På lördagen tog vi beslutet att vi behöver låta support lokaler få jobba med saneringen och se vilka skador som uppstått. Sedan bestämde vi att kalla till ett möte klockan 14 på söndagen, och därefter tog vi ett beslut så fort vi kunde.
Enligt Susanne Marklund fanns det flera skäl till beslutet, bland annat för att hela personalstyrkan skulle kunna fokusera på att planera verksamheten framöver.
– Vi kommer inte kunna vara i alla lokaler fram till jul. Vi behövde få en bild av hur vi ska klara av att rodda fram till dess. Vi vill inte flyta på eleverna i Kåge och då måste vi hinna prata med medarbeta om vilka lokaler kan vi vara i.
Ett annat skäl till att bara ha personal på plats var att kunna fånga upp dem innan skolans verksamhet drar igång igen som vanligt på tisdagen.
– I och med att det här skedde på helgen kändes det viktigt att ta hand om medarbetarna. Det kan ha uppstått känslor och vi måste kunna stötta medarbetarna och hjälpa dem inför att de ska ta emot eleverna imorgon.
Under måndagen beslutades att eleverna får komma tillbaka till skolan, med undantag för årskurs 7 och 8. De har fått ta hem sina datorer för distansstudier fram till jul.
– Efter jul får de komma tillbaka som vanligt, då ska vi ha en långsiktig lösning på plats.
Det enda som helt kommer att strykas från schemat fram till jul är modersmålsundervisningen, säger Susanne Marklund.
De här lösningarna beror på platsbrist, helt enkelt?
– Ja, exakt.
Hur kommer det sig att det blev just sjuorna och åttorna som får studera hemifrån och inte niorna?
– Vi vill att årskurs nio och de övriga är kvar på skolan. Nu jobbar niorna för sina terminsbetyg och sedan är slutbetyget i nian jätteviktigt. Vi vill verkligen se till att vi har tillgodosett allt för dem. Sedan kommer vi naturligtvis tillgodose undervisningen på distans för sjuorna och åttorna med.
Susanne Marklund tillägger att även om det råder distansundervisning för sjuorna och åttorna så kommer skolan att vara öppen för dem om de har behov av det.
Så om man går i sjuan och känner att det inte går att koncentrera sig hemma, kan man komma till skolan då?
– Ja, de är välkomna. Personalen kommer att se till att det fungerar bra.
Det här är inte helt olikt hur undervisningen lades upp för ett par år sedan, påpekar Susanne Marklund.
– Vi jobbade så här i perioder under pandemin.
Vad som orsakat branden är ännu oklart. Polisen har startat en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, men utan någon misstänkt gärningsperson. Polisens tekniker hade ännu inte varit på plats på måndagsmorgonen, enligt Pär Miller vid Skelleftepolisen.
– De ska förhoppningsvis dit idag alternativt imorgon.
Eftersom polisen ännu inte tittat närmre på träslöjdslokalerna är det svårt att säga varför det började brinna, menar Pär Miller.
– Men räddningstjänsten gjorde bedömningen att ingen ska ha brutit sig in.
Rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet innebär att polisen utreder ett oaktsamhetsbrott, förklarar han.
– Ett oaktsamhetsbrott är när man har inte har haft direkt uppsåt, men någon har hanterat något brandfarligt på ett oaktsamt sätt.