De rustar upp anrika huset: ”Känns kul och givande”

Det anrika huset på Storgatan i Kåge har stått och förfallit de senaste åren. Men nu blir det ändring på det, då ett arbete pågår för att restaurera byggnaden till sin forna glans. ”Det har varit ganska fallfärdigt så det känns fint att göra något åt saken”, säger Patrik Eriksson.

Patrik Eriksson, Ashkan Chehrehnegar och Petra Eriksson (som saknades vid fototillfället) rustar upp det anrika mintgröna huset i Kåge.

Patrik Eriksson, Ashkan Chehrehnegar och Petra Eriksson (som saknades vid fototillfället) rustar upp det anrika mintgröna huset i Kåge.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Kåge2024-08-15 20:00

Nyheten i korthet

  • Det anrika huset på Storgatan i Kåge har länge stått och förfallit, men nu rustas det upp av trion Patrik Eriksson, Petra Eriksson och Ashkan Chehrehnegar.
  • Målet är att återställa huset till ursprungligt skick och möjliggöra fortsatt affärsverksamhet.
  • Renoveringen sker i samråd med Skellefteå museum på grund av husets kulturella betydelse.

En gång i tiden var deras farfars farfar med och byggde huset. Nu rustar syskonen Patrik och Petra Eriksson upp det igen – tillsammans med kollegan Ashkan Chehrehnegar.

– När vi drog igång hade jag ingen aning om släktkopplingen utan det har jag fått veta först senare. Det är ju ganska coolt, säger Patrik Eriksson och skrattar.

undefined
En bild från tidigare i somras, från Facebookgruppen "Vad händer i Kåge".
undefined
I dagsläget huserar Gamla Stan IBK på nedervåningen. Vilken verksamhet som flyttar in när arbetet är färdigt återstår att se.

Det mintgröna trähuset har en anrik historia. Det byggdes ursprungligen som kontor till Norrlandskvarn, som låg där Kåge Gjutmek nu ligger. Huset stod då längre ner mot älven.

År 1916 avvecklades Norrlandskvarn. 1932 flyttades huset till sin nuvarande plats på Storgatan och då tillkom även trapphus och källare.

Sedan dess har huset inrymt flera olika verksamheter. Men de senaste åren har det stått tomt och förfallit – en sorglig syn mitt i samhället.

– Det har varit som en skamfläck i byn. Vi har tänkt att någon måste ta tag i det, säger Patrik Eriksson.

undefined
Invändigt har trion försökt att varsamt restaurera och rusta upp. Patrik Eriksson visar en av de gamla dörrarna.
undefined
Ashkan Chehrehnegar kom på idén att ta fram muren i ett av rummen. ”Det var ett väldigt roligt projekt”, säger han och skrattar.

Sagt och gjort, trion bildade företaget Kågehem AB och köpte huset av Kåge Gjutmek. Målsättningen är att återställa det till ursprungligt skick. Tanken är att det ska bli affärsverksamhet i huset, men det är inte bestämt vilken hyresgäst som ska flytta in.

Huset varmställdes i fjol och har sedan renoverats invändigt.

– Invändigt är vi ganska klara, det är golvet i trapphuset som återstår att fixa. Och utvändigt håller vi på att snygga till fasaden. Vi ska också byta taket och sen är det väl diverse små åtgärder kvar, säger Ashkan Chehrehnegar.

Eftersom huset är skyddat ur kulturhistoriskt perspektiv har Skellefteå museum rådfrågats under arbetets gång. Trion betonar att den dialogen har varit konstruktiv.

– Museet har till exempel påpekat att fönstren måste bevaras så som de har varit. Flera rutor var dock vandaliserade när vi tog över så vi har arbetat med att restaurera dem, säger Patrik Eriksson.

undefined
Ett gammalt flygfoto visar hur huset tidigare sett ut. På den tiden var det målat vitt. Bilden kommer från Arkiv Digital och är en skanning av en råkopia.

När är ni klara, tror ni?

– Vi får se. Det här är något som vi gör på fritiden för att vi tycker det är kul, så det får ta den tid det tar, säger Patrik Eriksson.

– Många är nyfikna på vad vi håller på med. Det händer att folk kommer förbi och surrar. Vi har bara fått positiva reaktioner vilket känns roligt och givande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!