Förlorade rätten att göra radhus på kommunal mark

Ett radhusområde som skulle ha byggts i Kåge har pausats och Ekeblad Bostad har inte längre rätt att köpa marken. "Men vi gör gärna nya försök", säger produktutvecklare Peter Martti.

Här byggs infartsgatan till det nya området. I slyet till vänster skulle Ekeblads ha gjort en större grup radhus. Till höger om gatan ligger Skebos tomt.

Här byggs infartsgatan till det nya området. I slyet till vänster skulle Ekeblads ha gjort en större grup radhus. Till höger om gatan ligger Skebos tomt.

Foto: Yvonne Rönngren

Kåge2023-08-09 06:00

Bostadsrätterna Kungsspiran i Kåge hade säljstart i mars. 32 bostäder i parhus, 115 kvadratmeter stora och med fem rum och kök. Prislappen var mellan 2,775 och 2,9 miljoner beroende på läge. Men intresset var svalt och nu har försäljningen pausats. 

Ekeblad Bostad har också förlorat rätten till de två tomterna, den så kallade markanvisningen. Den gick ut 30 juni.

Marken ägs av Skellefteå kommun som nu har möjlighet att lova bort den till någon annan byggherre. 

– Vi vill gärna förlänga kontraktet och göra nya säljförsök framöver. Vi har ju lagt ner en hel del tid och pengar på projektet. Visserligen använder vi typhus men vi måste anpassa erbjudandet till marken och platsen, säger Peter Martti. 

När Ekeblad Bostad tidigare sålde radhus i Skellefteå gick försäljningen snabbt.

– Men nu gick det väldigt trögt, och så har det varit på i stort sett alla objekt runt om i landet som vi försökt sälja senaste året.

– Kanske påverkar läget också, det hade nog varit större intresse om det hade varit i stan. 

undefined
Radhusen Kungsspiran i Kåge, ett projekt som Ekeblad Bostad nu har pausat.

Frågan är då vem som istället ska få bygga på marken, som består av två separata tomter i området Sörbyn.

– Vi ska först träffa Ekeblad Bostad och höra vad de säger, meddelar kommunens mark- och exploateringschef Patrik Larsen.

Kommunen vill hitta ett bolag som bygger snarast möjligt eftersom marken är byggklar. 

Bostäderna måste dock utformas som rad- eller parhus, eftersom det står så i detaljplanen. 

– Det kan finnas bolag som har andra koncept, är mera riskvilliga eller har kapital så att de kan bygga på spekulation. Dilemmat med bostadsrätter är ju att det måste vara en viss andel bokade innan det kan börja byggas. 

– Vi måste satsa på bolag som kan bygga nu, säger Patrik Larsen. 

undefined
Så här skulle Ekeblads radhus ha varit fördelade, i två grupper. Mellan ligger befintliga äldre hus. Skebos tomt är inrigad med rött.

På Sörbyn finns också en stor tomt där kommunala Skebo ska bygga hyresrätter. Förutom stora 5-våningshus hus ska de göra 20 lägenheter i radhus. 

Kan det sluta med att Skebo måste bygga ännu fler radhus, och ta över Ekeblads tänkta tomter?

– Skebo är alltid en möjlighet, men de kan inte ta på sig hur mycket som helst. De har redan tagit en del projekt som andra bolag inte klarade av. Helst vill vi hitta andra intressenter. 

undefined
Här fortsätter gatan och längst bort görs en vändplan. Till höger, bortanför det gula huset, skulle Ekeblads ha gjort en liten grupp med radhus. Till vänster ska Skebo göra radhus.

Bostadsrätter i radhus har blivit vanligt nu när Skellefteå kommun vill rymma många bostäder på liten yta. Det finns exempelvis tre sådana grupper i Falkträskområdet. 

Det planeras för ännu fler i nya detaljplaner som görs för Falkträsket etapp 2, samt nordöstra Morö Backe. 

undefined
Även Skebo ska göra radhus i området, och deras ligger på en lång rad, vilket syns på denna skiss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!