Tillgången på kvarnvete, maltkorn och grynhavre är efter årets skörd betydligt lägre än normalt på grund av stora kvalitetsproblem till följd av sommarens omfattande nederbörd. Att använda det till livsmedel blir i vissa fall svårt och istället används det som foder.
Norran besökte Martin Forslund i början av juni. Då talades det om en varm och torr sommar, men så blev det inte.
– Skörden har dragit ut på tiden på grund av blötan. Det har blivit betydligt mindre skörd och dålig kvalitet på vallfoder och spannmål, säger Martin Forslund.
Han driver Milafo lantbruk med 360 mjölkkor och ungdjur.
– Vi har fått vänta och vänta innan vi kunnat ta in skörden. Marken har varit väldigt blöt. Vi blev klara med skörden först för fyra veckor sedan.
Och då grödorna är fuktiga så har torken fått gå på högtryck.
– Det har även drabbat oss då bränslet var jättedyrt ett tag.
I grunden har han en foderreserv för att säkra verksamheten.
– Vi klarar oss med skörden ändå trots att mängden blev mindre, säger Martin Forslund.
Enligt Lantmännen har de långa perioderna av regn gjort skördearbetet i norra Sverige mycket utmanande. Regnet har i omgångar skapat problem med bärigheten på åkrarna vilket innebär att inte allt kunnat skördas. Regnet har även sänkt kvalitén på spannmålsskörden.
– För många innebär årets skördeutfall att kalkylen inte går ihop när insatser som gödsel och drivmedel köpts in för rekordhöga summor. Addera sedan utmaningarna med stigande räntor och att många fält drabbades av nederbörden så att det varit svårt att komma ut för att höstså, säger Cathrine Wallin, regionchef norr, Lantmännen lantbruk.
I mellersta och norra Sverige ser höstgrödorna ut att ha klarat sig bättre än de vårsådda.
Att göra investeringar i bevattnings- och dräneringssystem kostar ofta mycket pengar.
– Trots att få önskar uppleva årets väder och tillhörande förutsättningar för framtidens skördar så är ihållande och extrema väder sannolikt något som vi kommer att se mer av. Vi kommer att behöva genomföra mer anpassningar som att så mer höstgrödor, men även att säkerställa skötseln av diken och dränering, säger Anna Lindgren, växtrådgivare i Lantmännen lantbruk i ett pressmeddelande.
Spannmålsskörden ser ut att stanna på mellan 4,4 och 4,5 miljoner ton. Ifjol blev resultatet 5,8 miljoner ton.