Det har gått sju år sedan Ljusfabriken öppnade. Under december är det full fart i butiken och 10 000-tals ljus säljs till Skellefteborna – men också till kunder runt om i landet och även i utlandet.
Men det är viktigt med säkerheten. Enligt statistik så sker det 40 procent fler bränder i svenska hem i december jämfört med snittet under övriga året.
Ljusfabrikens Mattias Wikström vill därför ge tips om hur man undviker bränderna.
– Det viktigaste – men också det svåraste – är att man aldrig ska lämna en låga utom synhåll. Man ska helst vara i samma rum som man har ett tänt ljus och släcka ljusen när man lämnar rummet, säger han.
Men det finns andra råd också.
– Man ska alltid tänka på att sätta ljuset på ett brännfast underlag – till exempel ett fat. Gärna ett fat med kanter då alla ljus kan rinna, säger han och fortsätter:
– Men det är inte ljuset i sig som får det att brinna ordentligt.
Att ha ljuset en bit från saker som kan ta eld är därför viktigt.
– Man ska inte ha ljuset så nära julgardinerna till exempel.
Hur man dekorerar är också viktigt.
– Det är inte så klokt att använda mossa till exempel – eller halm. Även om en barfota kille på tv rekommenderar det utan att kanske tänka på konsekvenserna, säger han och ler.
Det finns också en del att tänka på när det gäller olika ljus.
– Väljer man ett ljus i paraffin så kan råoljeångorna ta eld och då kan ljuset flamma upp ordentligt. Så det får man se upp med.
När det gäller marschaller så är tipsen rätt lika.
– Marschallerna ska man också ha på ett brännfast underlag och inte så nära dekorationer och väggar till exempel.
Han har också tips om hur man får sitt ljus att brinna bäst.
– Det är mycket att tänka på. Ljuset ska stå rakt till exempel. Man ska inte ha ljus så nära andra ljus och värmekällor då det kan börja rinna. Man ska inte ha för stort ljus i jämförelse med lyktan heller och det är inte bra att placera ljuset i drag heller. Sedan ska man kontrollera att veken är cirka en centimeter innan du tänder ljuset första gången och fortsätter:
– Får man en sotmussla – som ser ut som en boll längst ut på veken – ska man ta bort den. Det är inte bra om den hamnar i stearinet. Sotmussla får man på grund färg, doft och smuts.
Han lyfter också fram en annan sak för att det inte ska börja brinna under julen.
– Det är som med allt. Sunt förnuft kommer man långt med, säger han och ler.