Joseph sågar integrationsarbetet

Khaled Alattar anstränger sig hårt för att integrera sig i det svenska samhället. Men hindren är många vilket intygas av Joseph Karambotis på arbetsförmedlingen. "Hur ska vi kunna bli 80 000 invånare om vi inte tar tillvara på de utrikesföddas kompetens".

21 september 2015 07:58

Khaled Alettar har full förståelse för det svenska regelverket och att det kommer att ta tid innan han åter kan arbeta som kirurg. Men när han nu har uppehållstillstånd så vill han självklart påbörja processen.

– Men byråkratin är så otroligt stor. Risken är ju att jag tappar kompetens om jag månad efter månad ska gå sysslolös här i Boliden.

Ibland har Khaled funderat på om han ska söka sig till ett annat land, som Tyskland.

– Men Sverige är ett bra land på så många sätt och jag är glad över uppehållstillståndet. Och tillvaron kommer väl kännas lite ljusare då jag snart räknar med att kunna återförenas med fru och son.

Khaleds fru och son bor i Rumänien för närvarande. Khaleds fru är utbildad TV-producent. Joseph Karambotis på arbetsförmedlingen är djupt engagerad i Khaleds fall, både privat och genom jobbet.

– Jag är ju alldeles förskräckt över hur dåligt integrationen fungerar. Själv kommer jag från Grekland och vet att vägen är krokig och snårig innan du får fast mark i ditt nya hemland.

Joseph Karambotis har arbetat med integrationsfrågor i 25 år. Han ser hopp i de ideella insatser som sker lokalt bland privatpersoner, men han gör tummen ner för de konkreta insatserna från företag, landsting och kommun.

– Det är alldeles för mycket snack och för lite verkstad. Det bildas integrationsråd och konferenser arrangeras, men att verkligen ge Khaled och andra utrikesfödda chansen på arbetsmarknaden sitter långt inne.

Joseph Karambotis har hjälpt Khaled med att ringa runt till vårdinrättningar för att ge honom möjlighet till praktik eller arbete som vårdbiträde eller inom hemtjänsten.

– Varken landsting eller Skellefteå kommun har visat något intresse. Det känns hemskt, jag är övertygad om att fördomar finns kvar.

Joseph Karambotis vet exempel där arabiska läkare bytt namn och då plötsligt har chansen till jobb inom vården dykt upp. Vad som nu mest troligt stundar för Khaled är att han ska få gå ett "snabbspår" i svenskundervisning.

– De utrikesfödda akademikerna är ju otroligt motiverade att ta lära sig svenska och har dessutom stor studievana. Men samtidigt som Khaled lär sig ännu bättre svenska kunde han ju få jobba inom vården på en lägre nivå, men den chansen får han inte här i Skellefteå.

Joseph Karambotis har full förståelse över att Khaled funderar på att flytta inom Sverige, eller att arbeta i Tyskland. För Khaled lär det tar cirka tre år innan hans utbildning är validerad till svenska och han får chans att arbeta som det han är utbildad för, ortopedi.

– Men tänk så bra det vore för honom att få kunna komma ut på praktik och höra och se hur det fungerar på en svensk vårdinrättning. Det är ju hemskt att vi lokalt inte ser de resurser vi går miste om. Inte minst är ju läkarbristen här i Skellefteå och på andra håll skriande, säger Joseph Karambotis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa