I hotellköket som en gÄng i tiden inrymde Jörnsköket, arbetar Erik BrÀnnström och Rickard Möller sedan tvÄ veckor tillbaka med att producera sÄser. Grundstommen i sÄserna Àr blÄbÀr, lingon och hjortron.
â Vi satsar pĂ„ lokala produkter och anvĂ€nder oss inte av nĂ„gra konstgjorda tillsatser, berĂ€ttar Rickard.
Idag ligger produktionstakten pÄ 100 flaskor om dagen.
â Men vi kommer successivt att öka produktionen till 1000 om dagen och fler kommer det ocksĂ„ att bli, liksom fler produkter, berĂ€ttar Rickard.
NÀr produktionstakten ökat Àr det hela Sverige som gÀller och de siktar ocksÄ pÄ export av sÄserna.
â Det finns helt enkelt en enorm potential. Nu ska vi köpa en förpackningsmaskin sĂ„ att vi kan komma bort frĂ„n den manuella hanteringen, sĂ€ger Rickard.
I fredags gick startskottet för den nya satsningen nÀr Vilda kocken-sÄserna, som gÄr under varumÀrket c/o Lappland började sÀljas hos Ica Kvantum i SkellefteÄ.
â De kommer ocksĂ„ bland annat att finnas pĂ„ andra Ica-butiker i norra Sverige och hos Coop Nords butiker, berĂ€tta Erik.
c/o Lappland har ocksÄ planer pÄ att anstÀllda folk.
â Vi ska till exempel se om det Ă€r möjligt att samnyttja personal med hotellet, sĂ€ger Rickard.
Erik berÀttar att idén bakom sÄserna föddes redan nÀr han arbetade som kock pÄ restaurangen Disponenten i Ursviken.
â Jag blev faktiskt först i vĂ€rlden med att skapa sĂ„ser med bĂ€r som rĂ„vara, avslutar Erik BrĂ€nnström.