SÄstillverkare startar produktion i Jörn

PĂ„ hotellet i Jörn har företaget c/o Lappland AB nu startat produktion av sĂ„ser gjorda pĂ„ blĂ„bĂ€r, lingon och hjortron. Bakom företaget stĂ„r ”Vilda kocken” Erik BrĂ€nnström och entreprenören Rickard Möller.

Erik BrÀnnström och Rickard Möller lÀgger i socker i sÄsen.

Erik BrÀnnström och Rickard Möller lÀgger i socker i sÄsen.

Foto: Lars Westerlund

Jörn2024-02-21 21:45

I hotellköket som en gÄng i tiden inrymde Jörnsköket, arbetar Erik BrÀnnström och Rickard Möller sedan tvÄ veckor tillbaka med att producera sÄser. Grundstommen i sÄserna Àr blÄbÀr, lingon och hjortron.

– Vi satsar pĂ„ lokala produkter och anvĂ€nder oss inte av nĂ„gra konstgjorda tillsatser, berĂ€ttar Rickard.

undefined
"Jag blev faktiskt först i vÀrlden med att skapa sÄser med bÀr som rÄvara", sÀger Erik BrÀnnström.

Idag ligger produktionstakten pÄ 100 flaskor om dagen.

– Men vi kommer successivt att öka produktionen till 1000 om dagen och fler kommer det ocksĂ„ att bli, liksom fler produkter, berĂ€ttar Rickard.

undefined
Produktion av hjortronsÄs i hotellköket.

NÀr produktionstakten ökat Àr det hela Sverige som gÀller och de siktar ocksÄ pÄ export av sÄserna.

– Det finns helt enkelt en enorm potential. Nu ska vi köpa en förpackningsmaskin sĂ„ att vi kan komma bort frĂ„n den manuella hanteringen, sĂ€ger Rickard.

undefined
Rickard Möller och Erik BrÀnnström har stora visioner nÀr det gÀller sÄserna.

I fredags gick startskottet för den nya satsningen nÀr Vilda kocken-sÄserna, som gÄr under varumÀrket c/o Lappland började sÀljas hos Ica Kvantum i SkellefteÄ.

– De kommer ocksĂ„ bland annat att finnas pĂ„ andra Ica-butiker i norra Sverige och hos Coop Nords butiker, berĂ€tta Erik.

undefined
Socker Àr en av ingredienserna i sÄserna.

c/o Lappland har ocksÄ planer pÄ att anstÀllda folk.

– Vi ska till exempel se om det Ă€r möjligt att samnyttja personal med hotellet, sĂ€ger Rickard.

undefined
"Vi kommer successivt att öka produktionen till 1 000 flaskor om dagen och fler kommer det ocksÄ att bli, liksom fler produkter", berÀttar Rickard Möller.

Erik berÀttar att idén bakom sÄserna föddes redan nÀr han arbetade som kock pÄ restaurangen Disponenten i Ursviken.

– Jag blev faktiskt först i vĂ€rlden med att skapa sĂ„ser med bĂ€r som rĂ„vara, avslutar Erik BrĂ€nnström.

undefined
Grundstommen i sÄserna Àr blÄbÀr, lingon och hjortron.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!