Det handlar upplåtelse av bandel 151, Jörn - Arvidsjaur, som Trafikverket ska besluta om. Projektet handlar om en testbana för järnväg mellan Jörn och Arvidsjaur som föddes och utvecklades av Lars Åke Tjernström, Skellefteå, som också la grunden till bolaget Rail Test Nordic (RTN).
Då kom idén
Den 24 september 2013 offentliggjordes tankarna på en tågtestbana och planerna presenterades vid en presskonferens på Järnvägshotellet i Jörn.
Sedan starten har saker förändrats: Skanska är berett att finansiera projektet med en miljard kronor när alla förutsättningar är klara och vill stå för infrastrukturen – bygget –och kundavtalen.
Skanska ansvarigt
Det framgår också av det som kommunen och regionen skriver: ”…Skanska har ett avtalsmässigt ansvar för att driva projektet i sin helhet. Skanska Sverige AB har till Trafikverket framställt ett önskemål om att nyttja bandelen Jörn-Arvidsjaur i syfte att rusta upp denna för testverksamhet.”
RTN kommer då bland annat att jobba med utvecklingsprojekten.
Det var RTN som gick in med ansökan till Trafikverket. I ansökan framgick att testverksamheten ska köras med snabbtåg och att anläggningen därför måste anpassas. Det finns, enligt Trafikverket, ett fåtal testanläggningar i världen och klimatet i det aktuella området är gynnsamt för test av både tåg och utrustning.
Inlandsbanan tvekar
En upplåtelse av sträckan skulle gälla i 30 år från undertecknandet.
Vid ett upplåtande måste ett trafikeringsavtal även skrivas med Inlandsbanan för sträckan Arvidsjaur-Nordlunda och Trafikverket Region Nord som är banförvaltare av en del av bangården i Jörn.
Inlandsbanan vill å andra sidan att Trafikverket ska avvakta med ett avtal om upplåtelse för att det pågår en utredning kring Inlandsbanans funktion.
200 nya jobb
Testbaneprojektet ger, enligt en rapport från IUC Västerbotten, 1800 årsarbetstillfällen under projektering och byggande, samt 200 årsarbetstillfällen vid driften.
Både kommunen och regionen vill att ett avtal skrivs med Skanska Sverige AB som nu är den formella projektägaren. Vidare pekar de på att Inlandsbanan och Trafikverkets gemensamma arbete ”inte kan tillåtas utgöra en hämsko på möjligheten att realisera testbäddsprojektet, som nu uppenbarligen kommit in i en mer avgörande fas.”
Även Arvidsjaur kommun är positivt till testbanan men vill se en längre upplåtelsetid än 30 år.
Många fastighetsägare i anslutning till Tvärbanan är negativa. Tre samebyar vill ha allt från ett tvärstopp för processen från Trafikverkets sida – till ytterligare samråd.
Tidigast i juni kommer Trafikverket att fatta ett beslut i frågan.