Denna kyliga men osannolikt vackra vinterdag är backen öppen för andra gången denna säsong, och åkarna kommer glidandes ner för branten i en stadig ström. Familjen Sparrman har varit på plats sedan morgonen. De är nöjda med förhållandena och fryser inte.
– Vi hade dock väntat oss mer snö i backen med tanke på hur det ser ut i Skellefteå, säger Tobias Sparrman.
Storklinta skidcenter gick i konkurs ifjol, men det hade inte med skidanläggningen att göra. Planen var att driva Svansele vildmarkscenter, badhuset, sporthallen och hotellet i Jörn under Storklinta skidcenter, men enligt Oscar Almqvist sprang kostnaderna för hotellet iväg.
– Det blev dyrare att bygga på grund av virkespriserna, sedan innebar de sista coronarestriktionerna att bokningar från Tyskland ställdes in. Dessutom valde Migrationsverket att sluta hyra av privata aktörer. Vi kämpade hela året men det blev för dyrt, säger han.
Med "vi" menar Oscar sig själv och den tidigare ägaren Daniel Petersson. De gick gymnasiet i Vilhelmina tillsammans och Oscar hjälpte Daniel att driva Storklinta de sista åtta åren. När bolaget gick i konkurs i januari blev det Örjan Berglund som gick in som investerare och köpte loss Storklinta och hotellet i Jörn.
– Nu valde vi att separera bolagen för att driva dem var för sig. Storklinta är en fantastisk anläggning men den har varit eftersatt länge och jag vill lägga all energi här och leverera något bra, säger Oscar.
Han räknar med att det kan ta ett par år att komma ikapp med allt som behöver göras, men redan till nyår väntar en överraskning för gästerna. Lokalen som förr var ett lunchställe får sig en uppdatering med lite mer pubkänsla: ny inredning, bardisk och ett biljardbord.
Lunchen serveras från en matvagn placerad vid värmestugan närmare liften. På menyn finns tillvalet västkustsallad och "gött mos", då Oscar gärna vill dela med sig av det bästa från sina hemtrakter.
– Det är jätteroligt, folk har väntat på att det ska hända saker här, säger han.
I år är extraliften från 80-talet stängd och öppnas endast i nödfall, i stället har byglar flyttats över till den nyare liften. Tanken är att det ska underlätta för liftvakten att inte behöva ha koll på två liftar samtidigt.
– För liftvakten känns det lugnare att bara ha igång en lift. Det gör inget att det blir lite kö, i Åre betalar ju folk tusentals kronor och där är det jättelånga köer. Vi är bara inte vana vid det här.
Idag är de flesta besökarna från Skellefteå och Piteå, men Oscar vill börja marknadsföra skidanläggningen till Umeåborna.
– Vi vill samarbeta med hotellet i Jörn och ha paketerbjudanden. Jag har lyckats lura hit min mor så hon jobbar på hotellet nu, säger Oscar.
Han skrattar och säger att han har engagerat hela släkten i projektet. Oscar har rötterna i Floda utanför Göteborg och kom som femtonåring till Klimpfjäll, men det är Jörn han brinner för. Hans vision är att göra Jörn till en turistort.
– Jag kämpar för idén Visit Jörn. Folk från hela världen kan få sig livets resa om de kommer hit och åker skidor och får se norrsken och renar. Vi har tågstation och två flygplatser: Jörn öst i Skellefteå och Jörn väst i Arvidsjaur. Möjligheterna är helt perfekta, säger Oscar.