Skolan i Jörn renoveras – ”Äntligen” säger personalen

Renoveringen av Furuskolan i Jörn har börjat. Biträdande rektor Ulrika Enmark är lycklig. Det här är något som personalen väntat länge på.

Här har det tidigare varit kemi och därefter textilslöjd. Nu ska det bli bibliotek. Erik Johansson är byggprojektledare på Skellefteå kommun och visar runt.

Här har det tidigare varit kemi och därefter textilslöjd. Nu ska det bli bibliotek. Erik Johansson är byggprojektledare på Skellefteå kommun och visar runt.

Foto: Yvonne Rönngren

Jörn2022-01-27 07:00

Ulrika har varit lärare på skolan sedan 2001 och är nu biträdande rektor. Jenny Olovsson-Stenberg är lärare i årskurs 4-6 sedan några år tillbaka. Båda är bosatta i Jörn.

De är nu mycket glada över att skolan ska förnyas. Det blir bättre arbetsmiljö, med fler grupprum, bättre ventilation och mindre dragiga fönster. 

– Det är också bra för hela Jörn, och kommer i rättan tid nu när samhället är på uppgång, säger de.

– Det blir också ett lyft för eleverna, de kommer att känna sig mera stolta över sin skola, tror Jenny.

Skolan har 60 elever som går från förskoleklass till sexan. 

undefined
Biträdande rektor Ulrika Enmark och lärare Jenny Olovsson-Stenberg är glada att skolan äntligen renoveras.

Att Furuskolans underhåll har varit eftersatt är ett faktum. Det har berott på osäkerhet om skolans framtid och vilka behov som egentligen ska finnas i framtiden. För några år sedan flyttades exempelvis högstadiet till Bolidenskolan efter omfattande debatt.

– Men jag har inte varit orolig för att fler klasser skulle flyttas, säger Jenny Olovsson-Stenberg. 

Det som nu ska göras är en totalrenovering av de lokaler som ska vara kvar. Det görs även en mindre nybyggnad. Sist av allt rivs fyra gamla hus.

undefined
Här har det bland annat varit skolmatsal, och huset ska rivas om cirka ett år.

Vid höstlovet inleddes arbetena med att hela huvudbyggnaden tömdes på elever. De är nu evakuerade till de lokaler som ska rivas. På så vis kan byggföretaget Rekab renovera i lugn och ro, och sätta staket runt hela huset. 

– Det är gott om plats på skolgården så elevernas utemiljö ska också rymmas. Jag är inte orolig för att det ska bli några säkerhetsproblem, säger Ulrika Enmark. 

I mitten av november började rivningen av sådant som ska bort, exempelvis en hel del innernväggar samt inredning. 

undefined
Rivningen av det gamla pågår för fullt, här tas mellanväggar bort i gamla högstadiet.

Bygglovet är inte beviljat än, så uppbyggnaden av det nya har inte börjat, det väntas dra igång under våren. Som mest kan ett 20-tal snickare och underentreprenörer bli sysselsatta.

Till jul ska allt stå klart, och eleverna kan flytta in. I början av 2023 ska man till sist riva husen som ska bort, och våren 2023 görs utemiljön klar där de rivna husen varit. 

Kommunens byggprojektledare är Erik Johansson, som tidigare hade samma uppgift i kulturhuset. 

Då hade han ansvar för ett miljardbygge, nu handlar det om en budget på 46 miljoner. 

undefined
Tegelbyggnaden i bakgrunden har varit gymnastiksal. Den och den långa gången ska rivas.

Vi tittar runt i skolbyggnaden, som består av tre sammanbyggda huskroppar gjorda successivt från mitten av 1950-talet. Korridorerna har målade boaseringar i rosa, som troligen gjordes på 1980-talet. 

Det mesta av ombyggnaderna blir invändiga, men den gamla högstadiedelen ska få ett nytt yttertak eftersom det gamla är platt. 

– Det blir nya ytskikt i hela skolan och vi byter alla golv utom stengolven i korridorerna. All fönster byts i de två äldsta huskropparna. Vi byter också alla ledningar och gör ny ventilation och ny belysning, säger Erik. 

undefined
I korridorerna skvallrar rosa boasering om att ingen målning är gjord de senaste 30-40 åren.

Syften med ombyggnaden är allmän uppfräschning samt att få en mera energieffektiv skola. Dessutom blir det en optimering av lokaler då det som inte behövs rivs.  

– Det blir vissa omflyttningar inom lokalerna, berättar Fredrik Lindqvist, som ansvarar för projekteringen. 

Biblioteket flyttas exempelvis närmare fritidshemmet som också är fritidsgård på kvällarna samt träffpunkt för Jörnsborna. Då går det lättare att hålla den delen av huset öppet, medan resten är låst. 

Den största invändiga förändringen görs i gamla högstadiet. Där rivs många innerväggar och det ska sedan byggas storkök, skolmatsal samt en förskola för cirka 30 barn. 

undefined
Så ska huset disponeras. Till vänster är gamla högstadet, som nu blir kök och skolmatsal samt en förskola. Till höger syns området med bibliotek och fritids/fritidsgård som kan vara öppet även på kvällstid.
Övriga byggnader

Det ska göras en ny byggnad på 245 kvadratmeter strax utanför huvudingången. Där blir det ett kombinerat utrymme för trä- och metallslöjd, textilslöjd samt bild. Detta blir ett nytt koncept som skolan blir först i kommunen att prova. 

Fyra äldre hus ska rivas, som dels är i dåligt skick och dels inte behövs för framtiden. De är :

En tegelbyggnad där det varit gymnastikhall.

En tegelbyggnad där skolmatsalen varit. 

En röd träbyggnad där träslöjden varit.

En röd träbyggnad som varit en förskola. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!