Revy i Jörn lockade till många skratt

I helgen genomförde Jörnsrevyn tre föreställningar med ”Nu jere dax”, där publiken bland annat fick veta att det bara är en tidsfråga innan Skellefteå AIK kommer att byta namn till Jörns IF och att det borde resas en staty av Örjan Berglund.

Ett sång- och dansnummer i revyn.

Ett sång- och dansnummer i revyn.

Foto: Lars Westerlund

Kultur2024-05-19 18:00

Nyheten i korthet

  • Jörnsrevyn satte upp tre föreställningar av "Nu jere dax" under helgen, vilket ledde till mycket skratt bland publiken. Showen innehöll bland annat skämt om Skellefteå AIK, Jörn IF och en hyllning till entreprenören Örjan Berglund.
  • Föreställningen inkluderade även sketcher och musikinslag som kritiserade vården och ifrågasatte bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå.
  • Detta var Jörnsrevyns första uppträdande sedan november 2022, och föreställningarna skrivtolkades i realtid av Region Västerbottens tolkcentral. Revyn genomfördes med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.

Revygänget inledde showen fartfyllt med låten ”Hotellet i Jörn” med melodin ”Highway to Hell” som grund. Sedan rullande sketcherna och musikinslagen på i ett raskt tempo som lockade publiken till många skratt. 

Bland annat hyllades Skellefteå AIK:s guld genom åren där allt landade i att Jörn spelat en stor roll för att dessa guld skulle bärgas. Lasse Nyström som avgjorde finalen 1978 och Nicklas Burström som var tongivande under klubbens två SM-guld 2013 och 2014 kommer båda från Jörn. Revygänget hade också grävt fram anor från Jörnsbygden hos Jimmie Ericsson och Gustav Lindvall.

undefined
Anneli Jonsson hyllar Skellefteå AIK som kanske ska bli Jörns IF.

En specialskriven sång till superentreprenören Örjan Berglund, som satsar hårt på utvecklingen i Jörn, framfördes av Kenneth Johansson som med sig på scenen hade musikerna Pär Törnberg, Peter Wikberg och Peter Stensmar.

Ett av Örjan Berglunds projekt, utvecklingen av den eldrivna snöskotern Vidde, som fick kämpa hårt mot de mer bullriga skoterjättarna Polaris och Ski-doo, framfördes som ett sång- och dansnummer.

undefined
Göran Öhman i ett tröstlöst försök att komma fram på 1177.

En hel del sketcher som innehöll kritik i humoristisk stil mot vården framfördes. Bland annat i sången ”Jag hade en gång en vård…men det var för länge sen”. Publiken fick möta en man från Avliden som kämpade för att få en undersökning för sitt problem med ”pisseriet”. Han lyckades aldrig boka en tid för läkarbesök på 1117 utan funderade i stället på att ringa till begravningsbyrån Fonus” för de svarar alltid”. 

Även bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå fick sig en känga av revygänget som i en sång ifrågasatte varför denna bro skulle byggas. 

undefined
Gunnel Flinta, som älgjägaren Sara Zwartzenegger.

Publiken fick också vara med vid rekryteringen av nya medlemmar till jaktlaget och möta barn som ifrågasatte hur folk parkerade sina bilar i samhället. Barnen var också med på en lektion i skolan där svaren på lärarens frågor inte var de förväntade.

Senast Jörnsrevyn uppträdde var i november 2022 så den här föreställningen var efterlängtad, både av publiken och av revymakarna själva.

undefined
Karin Kristoffersson är en av aktörerna i Jörnrsrevyn.

De åtta aktörerna var: Astrid Karlsson, Ethel Liljegren, Göran Öhman, Gunnel Flinta, Gun Svedström, Yvonne Stenberg, Karin Kristoffersson och Anneli Jonsson.

undefined
Musikern Pär Törnberg med Peter Wikberg i bakgrunden.

Föreställningarna skrivtolkades i realtid av medarbetare på Region Västerbottens tolkcentral och revyn genomförs med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.

undefined
Jörnsrevyn i ett av många nummer under revyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!