Lars-Åke Tjernström, medgrundare av företaget Rail Test Nordic, RTN, som arbetar för att få till en tågtestbana mellan Jörn och Arvidsjaur berättade om dagsläget för den. Strax före jul kom Trafikverkets beslut om att fortsätta processen att avtala om upplåtelse av järnvägssträckan i 30 år.
– Inom några månader räknar vi med att ha alla avtal med Trafikverket på plats, säger han.
Lars-Åke berättade också attbyggbolaget Akeab finns med som strategisk partner. Det är ett företag med miljardomsättning som har basen i Malmö.
– Dessutom har vi tecknat ett letter of intent med ett företag som är tio gånger större än Skanska, säger Lars-Åke.
Han berättar att administrationen av projektet kommer att ta hela 2023 i anspråk.
– Under 2024 sätter vi i gång med synliga jobb och om tre år ska testbanan kunna tas i bruk. Verksamheten kommer att drivas från Jörn och cirka 300 personer kommer att jobba här, berättar Lars-Åke Tjernström.
Lars Lindblom, vd för företaget Mind Detonator, presenterade vad som händer i Game Park Jörn. Idag finns det 20 spelutvecklare på plats i Jörn och Mind Detonator siktar på att varje år ta in minst lika många nya.
– Om vi har skapat 200 nya jobb i Jörn till 2030 har vi gjort ett dåligt jobb. Förhoppningsvis blir det många fler, säger Lars.
På plats fanns också Örjan Berglund som är en av de tidiga investerarna i Vidde Snow Mobility som tänker bygga en elsnöskoterfabrik som beräknas ge cirka 200 jobb.
I arbetet med översiktsplanen skissas på en fördubbling av befolkningen i Jörn från drygt 600 till drygt 1200 invånare år 2040. Man skissar också på att det ska finnas 300 nya bostäder i samhället.
Under mötet lyftes en mängd frågor. Bland annat att ser Jörnsborna fram emot att få i gång rälsbusstrafik från Jörn till Skellefteå, att högstadiet kommer tillbaka när befolkningen ökar och att det skapas mer fritidsaktiviteter i Jörn. Önskemål framfördes även om att rusta om den gamla skolbespisning så att den kan nyttjas som konferenslokal av Jörn Experience Hotel, och spelindustrin. Här skulle det då även skapas ett museum som rymmer de cirka 400 skolplanscher som skolmannen Göran Marklund samlade på sig.