Vindkraftsbolag med parken i Skellefteå rekonstrueras

Vindkraftsparken Aldermyrberget, Jörn, invigdes i juni i fjol. Företaget bakom är nu försatt i rekonstruktion. Skälet är ett elhandelsavtal med Boliden Mineral som, enligt rekonstruktören Mikael Kubu, blivit rejält olönsamt.

Invigningen av Aldermyrbergets vindkraftspark i juni i fjol var välbesök. Nu är bolaget som bildats för parken under företagsrekonstruktion.

Invigningen av Aldermyrbergets vindkraftspark i juni i fjol var välbesök. Nu är bolaget som bildats för parken under företagsrekonstruktion.

Foto: Lars Westerlund

Jörn2023-12-05 06:00
undefined
Invigningen av Aldermyrbergets vindkraftspark i juni i fjol var välbesök. Nu är bolaget som bildats för parken under företagsrekonstruktion.

Många hade sökt sig till Aldermyrbergets vindkraftpark, sju kilometer norr om Jörn, för att delta i invigningen i början av juni i fjol. Parken har en beräknad årsproduktion om 270 GWh och består av 17 vindkraftverk.

– Den största delen av elen från Aldermyrberget kommer att säljas till Boliden, berättade då Johanna Bohn, vd för Wpd Scandinavia, bolaget som uppförde parken. Hon var en av dem som förrättade invigningen.

Det är nu detta avtal som ledde till att bolaget bakom, tyskägda EB EEE LHI Vindkraftpark Aldermyrberget AB, ansökte om företagsrekonstruktion i mitten av september, vilken beviljades av Stockholms tingsrätt några dagar senare, vilket Dagens industri var först att berätta.

Enligt rekonstruktören Mikael Kubu, Ackordscentralen, är bakgrunden följande: Vindkraftsbolaget har ingått ett elhandelsavtal med Boliden Mineral AB där det åtagit sig att sälja en fast volym el per timme till ett fast pris under en period om 15 år, till 2037.

undefined
Totalt består Aldermyrbergets park av 17 vindkraftverk.

Om bolaget inte självt kan producera och leverera de avtalade volymerna kommer det i praktiken att behöva göra täckningsköp på marknaden. Det är detta som nu skett. För det brutna räkenskapsåret, som slutade den 30 september 2023, hade bolaget fram till den 18 september intäkter om knappt 81 miljoner kronor med en preliminär förlust om cirka 144 miljoner.

”Det negativa resultatet beror, vid sidan av betydande avskrivningar, främst på det mycket olönsamma elhandelsavtalet med Boliden”, skriver Mikael Kubu.

Han betonar att bolaget befinner sig i en ekonomiskt sårbar situation ”om vindkraftsparken inte genererar tillräckligt med el samtidigt som marknadspriset på ersättningsel överstiger det fasta priset enligt elhandelsavtalet”.

Partnerna har mötts för förhandlingar, men dessa avslutade resultatlöst i januari 2023.

– Vi har haft konstruktiva förhandlingar om att hitta en lösning, men vi har inte gått i mål, säger Klas Nilsson, kommunikationschef för Bolidenkoncernen, till Norran.

Det gör att vindkraftsbolaget tvingats köpa ersättningsel på marknaden och sälja den med förlust till Boliden.

Nu pågår en process som leds av företagsrekonstruktören.

undefined
Den största delen av produktionen vid vindkraftsparken var avtalad att säljas till Boliden Mineral.

Bolaget kommer  i första hand att försöka komma överens med Boliden om en omförhandling av elhandelsavtalet som resulterar i ett nytt/ändrat avtal ”som är kommersiellt acceptabelt för båda parter och beaktar den oförutsedda och extraordinära utvecklingen på elmarknaden som beskrivits ovan.”, skriver Mikael Kubu i sin preliminära rekonstruktionsplan.

Blir inte det möjligt kommer vindkraftsbolaget i första hand att förhandla med Boliden om storleken på ett eventuellt skadestånd.

Verksamheten fortsätter nu på Aldermyrberget som tidigare. Kommer parterna inte överens kommer rekonstruktören att sälja den el som produceras på den öppna marknaden.

undefined
”Vårt elbehov är konstant över tid och vi tycker att avtal bör gälla även fortsättningsvis speciellt då det här är ett avtal som upprättats nyligen”, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.

Bolaget likviditetsbudget visar att det genom företagsrekonstruktionen och betalningsförbudet för gamla skulder kan hantera kassaflödet under åtminstone de första sex månaderna av en rekonstruktion, enligt Mikael Kubu.

– Vi har ett avtal sedan har vi försökt hitta lösningar runt det här. Vårt elbehov är konstant över tid och vi tycker att avtal bör gälla även fortsättningsvis speciellt då det här är ett avtal som upprättats nyligen. Vi har kommit överens om ett pris och en tidshorisont med bolaget, säger Bolidens Klas Nilsson till Norran.

Företagsrekonstruktion

En företagsrekonstruktion är verktyg för att hjälpa företag med tillfälliga ekonomiska problem att åter bli lönsamma. 

En beslutad rekonstruktion ger företaget möjligheten att ombilda och återuppbygga sin ekonomi och verksamhet, som leds av rekonstruktören. Under perioden företagsrekonstruktionen pågår fryses alla skulder och bolaget kan inte heller sökas i konkurs av fordringsägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!