Letitia släpades och ströps i skidliften

Halsduken fastnade på något sätt och flickan släpades efter skidliften i backen på Storklinta. "Hon var som död när jag kom dit", säger Eirik Julius Dahl, som var först på plats vid olyckan.

Letitia låg nedsövd i flera dygn efter olyckan på Storklinta skidcenter. Nu har hon fått komma hem igen.

Letitia låg nedsövd i flera dygn efter olyckan på Storklinta skidcenter. Nu har hon fått komma hem igen.

Foto: Lars Westerlund

Jörn2023-03-09 20:43

Den dramatiska händelsen utspelade sig på söndagseftermiddagen den 26 februari. Det hade varit en härlig dag, klockan var halv fyra och folk var på väg att droppa av för att ta sig hem efter en dag i backen. 

10-åriga Letitia och hennes syster var på väg upp i liften. Eirik Julius Dahl, som jobbade med lite allt möjligt i liftstugan, känner familjen sedan tidigare.

– Plötsligt kommer hennes pappa åkande ner i liftgatan och bankade på rutan. Han sa att det var något fel med liften, något hade hänt med Letitia, säger Eirik Julius Dahl.

Han stängde av liften och satte sig sedan på skotern och körde upp i backen. Något stämde inte när han närmade sig liften.

– Jag såg att något var väldigt fel, säger han.

undefined
Eirik Julius Dahl var den som plockade ner flickan från liften och först gjorde hjärtlungräddning.

Letitia hängde i halsduken som satt om hennes hals. Hon var alldeles grå i ansiktet. 

– Jag slet bort halsduken och började göra mun mot mun-metoden och kompressioner. Jag sa åt henne att ”du får inte lämna oss”.

Han hörde något litet rossel. Så strömmade folk till som var kvar i backen. Där fanns både en läkare och en sjuksköterska och de tog kommandot.

– De lyckades få igång henne i backen, säger han.

Själv åkte Eirik för att hämta en bår med skotern. Någon hade ringt efter hjälp och en helikopter kom som tog henne till sjukhus. Där blev hon kvar i fyra dygn, nedsövd.

undefined
Letitia låg nedsövd i flera dygn efter olyckan på Storklinta skidcenter. Nu har hon fått komma hem igen.

Letitias pappa Harald Hübbe stod i liften bakom Letitia när olyckan inträffade. Han kunde tydligt se att något var fel, men stod själv maktlös inför situationen.

– Man kan knappt föreställa hur hemskt det måste ha varit. Så fort han hoppade av sin egen lift försvann ju bara Letitia ännu längre bort uppför backen, säger mamma Felicitas Hübbe.

undefined
Pappa Harald Hübbe stod i liften bakom Letitia och var den som först larmade om händelsen.

Felicitas och Harald är tacksamma för all den hjälp de fick på platsen. Det kan ha varit skillnaden mellan liv och död, säger de. Nu har familjen bestämt sig för att återvända till skidbacken inom kort, i hopp om att det kan hjälpa Letitia att bearbeta det som hände.

– Hon har fortfarande inte riktigt repat sig, vilket inte är så konstigt. Det är fortfarande jobbigt för henne, säger Felicitas Hübbe och tillägger:

– Som förälder tror man aldrig att en sådan här olycka ska kunna drabba ens barn. Det var surrealistiskt att sitta på sjukhuset med vetskapen att min dotter var medvetslös. Jag grät väldigt mycket, det var chockartat. I slutändan hade hon väldigt tur som klarade sig.

undefined
Felicitas Hübbe tillsammans med dottern Letitia.

Felicitas var inte själv med i backen när olyckan inträffade, men när hon fick reda på vad som hade hänt fick hon skjuts av en granne till skidcentret. Hon kom fram ungefär samtidigt som den helikopter som senare förde Letitia till intensivvårdsavdelningen på Skellefteå lasarett.

– I stunden kände jag mig ändå ganska lugn, för jag visste att hon var omgiven av personer som tog hand om henne. Men det är klart att jag ändå var omskakad. Det är svårt att förstå vilken tur vi hade den där dagen, säger Felicitas Hübbe.

Familjen poängterar att de inte vill lägga skulden på någon för det som inträffade. De ser hela händelsen som en olycka, som enligt dem hade kunnat drabba vem som helst, varsomhelst.

– Vi är bara så tacksamma för all hjälp vi har fått och att det gick bra till slut, konstaterar Felicitas Hübbe.

Liftarbetaren Eirik Julius Dahl är däremot mer kritisk till situationen. Han betraktar sig som arbetsmiljöskadad och har behövt prata med en psykolog efter händelsen. Han var ensam ansvarig för tre liftar. Efteråt har han kollat upp vad som gäller och han anser att det finns många brister, både i arbetsmiljön och i säkerhetsarbetet.

– Det har inte gjorts någon utredning om vad som gick fel. Vi vet inte orsaken bakom olyckan eller vilken liftbygel som var inblandad. Trots det fortsätter man att köra med skidliften, säger han och tillägger:

– Jag är helt outbildad. Jag har inte fått några riktlinjer och rutiner för hur jag ska agera, jag har inte gått några kurser, jag kan ingen första hjälpen. Jag har sagt att jag inte vill jobba där nu. Jag kan inte ta ansvar ifall det är en dödsfälla.

I januari försattes Storklinta Skidcenter i konkurs. Sen dess har konkursboet, genom konkursförvaltaren Simon Engman vid Advokatbyrån Kaiding, drivit verksamheten.

– Det är en olycklig och givetvis tragisk händelse som vi ser mycket allvarligt på, säger han.

undefined
Simon Engman vid Advokatbyrån Kaiding har drivit skidcentret sedan det gick i konkurs i januari.

Gällande det Eirik Julius Dahl berättar, att han upplever att han inte har fått någon utbildning eller några riktlinjer, säger Simon Engman att han inte kan kommentera den anställdes egen uppfattning.

– Den anställde har arbetat vid anläggningen under två säsonger. Han är en av alla anställda och min uppfattning är att erforderlig kompetens finns bland personalen.

Simon Engman vill samtidigt hylla Eiriks agerande i samband med olyckan.

– Han agerade snabbt och rådigt, hade han inte gjort det hade det kunnat gå mycket värre.

undefined
Storklinta skidcenter har haft öppet som vanligt efter olyckan.

Enligt Simon Engman har en incidentrapport upprättats och olyckan har anmälts till Skellefteå kommuns bygg- och miljönämnd, som ansvarar för tillsynen av skidliftarna i kommunen. Händelsen är också anmäld till Konsumentverket och Svenska skidanläggningars organisation, SLAO.

– Vi hanterar incidenten både utifrån ett arbetsgivarperspektiv och ett verksamhetsperspektiv, säger Simon Engman.

Han säger att han efter olyckan har haft en dialog med de anställda och sett över de rutiner som finns och vad som behöver göras för att stärka säkerheten.

– En sak som har gjorts är att det har satts upp skyltar som informerar om att man inte får ha löst hängande saker i liften. Det står både på svenska och engelska, säger Simon Engman.

Det har även påbörjats en utredning ifall kamerabevakning, så att det i realtid går att följa vad som händer i liften, kan vara ett alternativ för att öka säkerheten.

– Men det går inte att säga vad den utredningen landar i eftersom den påbörjades nyligen.

Efter incidenten har Storklinta haft öppet som vanligt.

– Backen har varit i gång enligt ordinarie öppettider, säger Simon Engman.

Storklinta

Storklinta skidcenter utanför Jörn försattes i konkurs i januari i år.

Enligt Simon Engman beror konkursen på stora investeringar i hotellbygget, som gjordes under sämsta möjliga tid.

– Pandemin ställde till det rejält och utländska turoperatörer ställde in planerade resor till Jörn, vilket var ett stort bakslag. Till detta kommer de höga elkostnaderna, sade Simon Engman till Norran i januari.

Engman har uttryckt en förhoppning om att inom en framtid hitta en köpare av både skidbacken och hotellet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!