– Det är inte ambassaden som beslutar om arbetstillstånden utan det är Migrationsverket och vi har tidigare aldrig haft några problem med dessa tillstånd. Jag tror att det blir som vanligt i år igen, säger Örjan Berglund till Norran.
Anledning till ambassadens reaktion kring viseringen för bärplockarna, som de inte längre vill vara med och hantera, handlar enligt en intervju med ambassadör Jon Åström Gröndahl i Sveriges Radio, om skuggkontrakt med oseriösa thailändska jobbagenturer och att falska och felaktiga dokument lämnats in till ambassaden.
– Det är inget nytt att alla bärplockare som vill komma till Sverige även måste ha ett avtal tecknat med en inhemsk agentur i Thailand som det thailändska arbetsmarknadsdepartementet kan behandla. Själva arbetar vi tillsammans med en mycket seriös thailändsk agentur som varje år förmedlar cirka 5 000 personer till utländska företag inom olika branscher, berättar Örjan.
I de thailändska avtalen står det bland annat att bärplockarna ska arbeta 48 timmar per vecka.
– Detta är thailändska regler som gäller för att förhindra utnyttjande av människor som åker för att arbeta i länder där man har en annan syn på mänskliga rättigheter.
I Sverige måste thailändarna ha ett avtal som gäller här och då är det 40 eller 38 timmar som gäller och en garantilön på 23 000 kronor och det finns även andra saker som skiljer från regelverken i Thailand.
– Vårt företag tecknar avtal med Kommunal och vi har inte fått några klagomål, varken från dem eller från Migrationsverket. Eftersom thailändarna arbetar på ackord jobbar de visserligen ofta mer än 40 timmar men det är då deras eget beslut. Om det finns svenska företag som inte följer de svenska reglerna är de helt rökta, säger Örjan.
Han konstaterar att Migrationsverket brukar börja med hanteringen av arbetstillstånden i mars och att besluten tas i maj.
2022 kom rekordmånga säsongsarbetare från Thailand till Sverige, totalt beviljade Migrationsverket 6 594 ansökningar om arbetstillstånd för att plocka bär.
Förra året kom 500 bärplockare från Thailand för att arbeta hos Norrskensbär och de räknar med att det blir ungefär lika många i år. Norrskensbärs bärplockare bor på åtta ställen runt om i norra Sverige, bland annat i Renström, Stensträsk och Moskosel.