Det handlar om Jörnsgården, byggd i början av 1950-talet. Jörns kommun var byggherre och huset användes som sjukhem, BB, folktandvård med mera.
Vid kommunsammanslagningen 1967 övergick ägandet till Skellefteå storkommun.
När offentliga sektorn inte hade användning för huset såldes det 1986 till föreningen Ungdomsmissionens vänner. Där bedrevs verksamhet under namnet ”Herrens hus”, bland annat biståndscenter och second-hand-butik.
Efter den religiösa tiden tog föreningen Jörnsgården över 1997 och de har bedrivit många olika slag av verksamhet. Det har varit företagshotell, vandrarhem och 1998 öppnade en badanläggning med två utomhuspooler. Röda korsets Kupan har varit inhyrda i en del av huset.
Huvudbyggnaden har två gånger drabbats av brand. Dels 2004 och dels 2009. Vid den senare branden förstördes hela taket och vindsvåningen. I det läget stod huset tomt och ägdes av en företagare i Danmark.
Efter denna storbrand har anläggningen fått förfalla. Huset ser ut som ett spökhus och trädgården är igenväxt.
De två bassängerna är övergivna och trasiga sedan länge. På bottnarna samlas dock regnvatten och Ingemar Boström oroar sig för att barn skulle kunna ramla ner.
– Byggnaden har numera sju ägare, alla bor utomlands, flera i Egypten. Enligt ryktet har en ägare sålt andelar till andra med löften om att det är ett ”hotell”, säger Ingemar Boström.
Det påstås också att delägarna har lockats med löften om uppehållstillstånd i Sverige, något som SVT var först med att rapportera.
– Fastigheten har blivit som ett pyramidspel, konstaterar Ingemar.
Byggnaden är registrerad på de nämnda delägarna, medan tomten ägs av Skellefteå kommun.
I en namninsamling kräver nu 136 personer att huset ska rivas. Det hänvisas till plan- och bygglagen eftersom platsen anses vara en fara för folk.
– Vid senaste branden förstördes yttertaket. Därför regnar och snöar det rakt in, vilket gör att stabiliteten försämras. Det är lätt att ta sig in i huset och det är risker om barn och ungdomar skulle vara där.
– Det kan ramla ner stenar från fasaden och balkongerna ser fallfärdiga ut. Många fönster är också trasiga.
Efter branden påbörjades renovering och det har monterats nya takstolar. Ovanpå dessa finns några löst monterade takplåtar.
– Med tiden kommer de att blåsa ner och folk kan skadas eller dödas.
I namninsamlingen krävs att kommunen beslutar om ett rivningsföreläggande.
– Enligt plan- och bygglagen får en kommun låta riva hus utan att ha lov från ägarna, om en byggnad anses vara nog farlig, säger Ingemar Boström.
På Skellefteå kommun säger chefen på avdelningen för bygglov, Enar Nordvik, att de jobbar med frågan.
– Det är en komplex ägarsituation då det finns så många ägare och alla bor utomlands. Vi har försökt få tag på dem, men det här är en fråga som inte är tvärlöst.
Enar Nordvik säger att det kan göras ett föreläggande om att städa tomten vilket då hamnar på kommunen, support och lokaler. I slutänden drabbar det skattebetalarna.
– Men det är byggnaden man helst vill ha bort, och dessvärre kostar det mycket. Om vi låter riva det ska ägarna betala, men om det inte sker så hamnar även den kostnaden på kommunen.
– Det kommer nog att ta tid innan vi har en lösning i den här frågan, avslutar Enar Nordvik.