Hönsfarmare som bygger Jörnstugor

Stefan och Åsa Karlsson som driver det drygt 100-åriga företaget Bohmans Hönseri i Storträsk letar nu efter någon som vill ta vid efter dem. Samtidigt gasar de på som delägare i det nya företaget Jörnstugan.

Stefan och Åsa Karlsson driver Bohmans hönseri.

Stefan och Åsa Karlsson driver Bohmans hönseri.

Foto: Lars Westerlund

Jörn2023-11-11 15:00

Det är nu 102 år sedan Bohmans hönseri startades i Storträsk.

– 100-årsjubileet inträffade mitt under pandemin så det blev tyvärr inget firande, säger Åsa Karlsson.

undefined
Stefan Karlsson tillverkar en grillstuga.

Hon är tredje generationen hönsfarmare i Storträsk. 

– Det var min farfar Hugo Bohman som startade verksamheten 1921 med 30 höns, berättar Åsa.

1951övertog Hugos söner Bengt och Hilding hönseriet som då hade 4 000 höns. Och 1955 klev också deras bror Paul in som delägare. Under en period hade bröderna även slaktgrisar men från 1960 har det bara varit höns som gällt. 1962 köptes Hilding ut från företaget och 1989 sålde Bengt sin andel till Stefan Karlsson.

undefined
Stefan och Åsa Karlsson vid sorteringsbordet.

När Paul gick i pension blev Rolf Enqvist delägare och då byggdes ett nytt hönshus vid ett nedlagt sågverk i byn.

– Då hade vi cirka 27 000 höns och sedan dess har det legat på den nivån. Vi är därmed en av Västerbottens största äggproducenter, berättar Stefan Karlsson.

undefined
"100-årsjubileet inträffade mitt under pandemin så det blev tyvärr inget firande", säger Åsa Karlsson.

2006 köpte Stefan och Åsa Karlsson alla aktier i företaget som sedan dess drivits helt i deras regi.

– Förutom oss så har vi en deltidsanställd i Åsa Grundström Stenman och så delar vi på en avbytare med Milafo Lantbruk i Häbbersfors, säger Åsa.

undefined
20 000 äggs produceras varje dag hos Bohmans hönseri.

Varje dag producerar hönorna cirka 20 000 ägg som sedan skickas på pallar till Klöverbergsgården i Luleå där de förpackas.

– Våra ägg säljs sedan huvudsakligen i Västerbotten. Intresset för lokalproducerade ägg har ökat avsevärt sedan salmonellautbrottet i södra Sverige i början av det här året, berättar Stefan.

undefined
Stefan Karlsson skickar pallar med ägg till Klöverbergsgården i Luleå.

Här handlar det om frigående höns av rasen Bovans.

– De är både produktiva och lättskötta, berättar Åsa.

I de tre värphönsstallen, där det senaste invigdes 1998, har man modern utrustning som äggpackningsmaskiner samt styr- och reglersystem för kontroll av mat- och vattenförbrukning. 

Paret driver också gårdsbutiken Äggboa som är mycket välbesökt.

– Det är inte bara närboende som köper ägg direkt från oss utan kunder kommer även från Skellefteå, Norsjö, Malå och Arvidsjaur, berättar Åsa.

undefined
I gårdsbutiken, som är öppet dygnet runt, finns också byns hjärtstartare.

Stefan närmar sig nu pensionsåldern med stormsteg och paret har börjat söka efter någon som vill ta över verksamheten som förra året nådde en rekordomsättning med drygt 10,5 miljoner kronor.

– Bland annat har vi hört att det kan finnas intressenter i Nederländerna som är intresserade. En annan lösning än att sälja är att hitta någon som vill ta över driften av hönseriet, säger Stefan och inflikar att det finns möjlighet att bygga ut värphönsstallen med ytterligare en våning och då kunna ha 40 000 hönor.

undefined
"Det var min farfar Hugo Bohman som startade verksamheten 1921 med 30 höns", berättarÅsa Karlsson.

Om de lämnar hönseriet finns det mycket jobb i den egna skogen som uppgår till cirka 1 300 hektar. Dessutom gör de en satsning på det nya företaget Jörnstugan AB som huserar i det gamla sågverket och som tillverkar timmerstommar till fritidshus och villor. Jörnstugan drivs tillsammans med Per Eriksson. 

undefined
Knuttimrat är det som gäller hos Jörnstugan.

– Numera tillverkar Jörnträhus inte längre några stugor så alla förfrågningar kring sådana skickar de till oss. Det handlar både om renoveringar och byggande av nya stugor där vi kan leverera dem i byggsatser. Vi har byggt en egen knuttimringsmaskin men i förrådet har vi Jörnträhus mer automatiserade maskin som vi köpt och som nu ska installeras, berättar Stefan.

Hur stort detta kan bli har Stefan ingen aning om.

– Men det verkar finnas ett stort intresse och vi har stora lokaler som vi kan växa i, avslutar han.

undefined
Stefan och Åsa Karlsson, driver Bohmans hönseri som är en av de största äggproducenterna i Västerbotten.
Frigående höns inomhus

Hönan måste ha tillgång till sittpinnar, vilka är uppbyggda i våningssystem och då den är frigående kan hönan fritt välja sittplats. Stallet ska rymma maximalt nio hönor per kvadratmeter. Hönan äter konventionellt foder. Minst en tredjedel av golvytan ska utgöras av ströyta. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!