Antalet ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning från thailändska medborgare har minskat något i år. Migrationsverket räknar med att totalt få in närmare 6 000 ansökningar, vilket kan jämföras med7 000 ansökningar i fjol varav 6 594 beviljades.
Men Norrskensbär har valt att utöka verksamheten.
– I fjol hade vi cirka 500 thailändare på plats. Nu utökar vi arbetsstyrkan till 650 personer, berättar han.
Dessa kommer i slutet av juli till Norrbotten och Västerbotten där Norrskensbär bland annat har boenden i Renström, Stensträsk och Burträsk.
– Så vi räknar med att alla finns på plats när det är dags att börja plocka blåbär, säger Örjan Berglund.
I ett pressmeddelande konstaterar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att en orsak till minskningen av thailändska bärplockare kan vara den missvisande nyhet som spreds i januari om att ambassaden i Bangkok stoppar viseringar för bärplockare på grund av missförhållanden.
– Men det är inte ambassaden som utfärdar arbetstillstånd. Det är Migrationsverkets uppdrag att pröva och bevilja dessa, betonar Mikael Ribbenvik.
Migrationsverket konstaterar att bärplockare från Thailand är viktiga säsongsresurser för svenska bärplockarföretag. Samtidigt får myndigheten signaler om oseriösa kontrakt och uteblivna löner kopplat till lokala bemanningsföretag i Thailand.
— Uppgifterna om missförhållanden kommer från den svenska ambassaden. Migrationsverket tar uppgifterna på mycket stort allvar och som myndighet är vi skyldiga att agera, säger Mikael Ribbenvik.
I år har Migrationsverket därför stärkt kontrollen av såväl svenska företag som lokala bemanningsföretag som de svenska företagen anlitar. De lägger stor vikt vid vad som skett under tidigare genomförda säsonger, det vill säga att både thailändska och svenska aktörer visar att åtaganden gentemot bärplockare och myndigheter har fungerat.
Det görs bland annat genom att kontrollera att kontrakt finns och att svenska företag har betalat de thailändska bemanningsföretagen för utförda tjänster. Kort sagt så ska det finnas faktiska anställningsförhållanden mellan bemanningsföretagen och bärplockarna.