– På en femgradig skala tror jag att vi kommer att landa på 3,5 när det gäller tillgången på bär, säger Örjan Berglund.
Norran kommer, tillsammans med Örjan Berglund, till bärplockarnas förläggning i den tidigare skolan i Renström, samtidigt som de första thailändska medarbetarna anländer. Det blir ett glatt hälsande på traditionellt thailändskt sätt med wai där händerna placeras mot varandra och rörs mot ansiktet samtidigt som man bugar.
– Det här är mitt andra hem. De senaste tio åren har jag varje år tillbringat tre månader här. Att vi kommer hit år efter år beror helt enkelt på att vi kan tjäna mycket mer pengar än vi gör i Thailand där lönerna är mycket låga, berättar Wathin Thamkhankuew, koordinator för bärplockarna.
I år kommer cirka 500 bärplockare från Thailand för att arbeta för Jörnföretaget Norrskensbär.
– Det är ungefär lika många som vi hade i fjol. I stort sett alla har varit här tidigare, säger Örjan.
Bärplockarna bor på åtta ställen runt om i norra Sverige, bland annat i Renström, Stensträsk och Moskosel.
Örjan Berglund konstaterar att de senaste två åren har varit mycket bra bärår.
– Vi hade nästan förväntat oss att 2022 skulle bli ett ”nödår” men så blir det inte, fast lite sämre blir det nog, tror han.
Hjortronplockningen inleds i slutet av den här veckan.
- Jag gissar att vi kan börja med blåbären i slutet av juli och lingonplockningen kommer igång en bit in i september, säger Örjan.
Han konstaterar att det bästa för en bra bärsäsong är ett varierat väder där det växlar mellan varma soliga dagar och kallare dagar med regn.
– Det gör att bären ”stressas” och växer mer. Torka innebär att bären tar en paus i tillväxten och om det är torrt i mer än tre veckor slutar de helt att växa, berättar Örjan.
Snittet för bärplockarna ligger på 70 kilo per dag och som mest har en plockare vägt in 324 kilo under en dag.
Under pandemin var det ganska bökigt med covidtester av bärplockarna men nu går det enligt Catarina Lundberg, affärsledare hos Norrskensbär, betydligt smidigare.
– Även om covid numera klassas som en vanlig förkylning testas alla vid ankomsten till Sverige och om någon får ett positivt test isoleras de direkt. Plockarna kommer även att testas två gånger under tiden som de befinner sig i Sverige, avslutar hon.