Varje år plockas det tiotusentals ton bär i de svenska skogarna, och en stor del plockas av utländska arbetare. Men i år ser det ut att bli svårt för utländsk arbetskraft att arbeta i Sverige.
– Vår förhoppning var att cirka 700 bärplockare skulle komma till oss, men vi vet inte hur det blir, säger Örjan Berglund.
Han berättar att det finns en stor osäkerhet hos många av arbetarna på grund av hur coronaviruset spridning i Sverige.
– Både hos myndigheter och arbetare kan jag se en oro. Nu har de fått en minskning av antalet fall i Thailand, där många av våra arbetare kommer ifrån, och de vill inte riskera att smittan sprids igen. Jag kan se en viss osäkerhet hos de personer och företag jag har kontakt med.
Skulle de utländska bärplockarna inte kunna arbeta i Sverige det här året skulle det betyda att den svenska bärindustrin påverkas negativt, och vissa företag riskerar att göra stora förluster.
– Det är klart att bärverksamheten hotas om vi inte har folk som kan plocka. Det finns en viss kultur av att thailändska bärplockare kommer till Sverige och plockar, men försvinner den möjligheten blir det svårt för oss att åtgärda det, säger Örjan Berglund.
Att anställa svenska bärplockare är ett alternativ, men Örjan Berglund berättar att han har svårt att se att fler svenskar är villiga att ge sig ut i skogen för att plocka bär än tidigare.
– Det är helt enkelt inte lönt för privatpersoner. Vi anställer egentligen inte personer, utan vi köper varan som de säljer, alltså bär. För svenska bärplockare blir skatten och avgifterna för höga.
De utländska bärplockarna anställs genom bemanningsföretag och betalar skatt i det land bemanningsföretaget ligger i. Men i framtiden kan det bli ändring på det då regeringen har tagit fram ett lagförslag som innebär att utländsk arbetskraft ska betala skatt i Sverige.
– Idag betalar de betydligt mindre skatt än de skulle behöva göra om det lagförslaget blir verklighet. Det troliga är då att den arbetskraft som söker sig hit slutar göra det, och istället plockar bär i andra länder som Finland, Ryssland eller Estland, där reglerna inte är lika hårda, säger Örjan Berglund.
– Det skulle bli väldigt svårt för svenska företag att konkurrera, eftersom att priserna skulle bli mycket högre.