Sista rycket för de thailändska bärplockarna i Jörn

Nu är det bråda dagar i bärskogen när de thailändska bärplockarna gör sina sista veckor som bärplockare åt Norrskensbär i Jörn innan de återvänder hem. På grund av coronakrisen blev det nästan hälften så många plockare jämfört med ett normalår.

Suk och Suwat häller upp dagens lingonfångst i plastbackar.

Suk och Suwat häller upp dagens lingonfångst i plastbackar.

Foto: Jeanette Lövgren

Jörn2020-09-23 06:15

Höstkvällen är här och nu rullar den första Volkswagenbussen fram till skolbyggnaden i Renström där Norrskensbär sedan 15 år tillbaka har sin förläggning för bärplockare. Paret Suwat och Suk tömmer sina säckar med lingon i plastbackar som sedan vägs in av arbetsledaren Phanu för att därefter lastas i en lastbil. Suwat och Suk är inte riktigt nöjda över dagens skörd.

– Vi fick flytta från det område där vi hade tänkt plocka eftersom det störde älgjägarna, men vi lyckades ändå plocka ganska mycket, berättar Suk.

Snittet för bärplockarna ligger på 170 kilo per dag.

– Som mest har en plockare vägt in 324 kilo under en dag, säger Phanu.

Det är tredje året i rad som han jobbar här som arbetsledare.

– Men det är första året som min fru Noy är med. Hon sköter matlagningen här i Renström, berättar Phanu och visar köket där Noy håller på att laga plockarnas middagsmat.

Suwat och Suk är mycket nöjda över att de kom med till Sverige. 

– I Thailand säljer vi lotter men det är en osäker inkomstkälla. Det är mycket bättre att plocka bär i Sverige, säger Suwat.

Ett normalt år brukar Norrskensbär ha mellan 700 och 800 plockare från Thailand. Men i år är det bara 450.

– Det var osäkert in i det sista om myndigheterna i Thailand skulle tillåta plockarna att åka till Sverige. De var oroliga över coronaläget i Sverige, berättar Norrskensbärs vd Örjan Berglund.

Många bärplockare sov på Bangkoks flygplats och väntade på att det skulle bli möjligt att åka till Sverige.

– Men i år blev det tusentals thailändare som inte kom iväg.

I slutet av juli kom Norrskensbärs plockare till Renström och i början av oktober flyger de hem. Plockarna som Örjan Berglund anlitar kommer från provinsen Isan i nordöstra Thailand. De flesta av dem arbetar resten av året på sina egna risodlingar. Förutom i Renström har Norrskensbär även förläggningar i skolbyggnaden i Stensträsk och i Röda Skolan i Burträsk som företaget också äger.

Förutom lingon plockar de också blåbär och hjortron men säsongen för dessa bär är nu slut så den sista månaden i Sverige är det lingon som gäller för hela slanten.

Örjan Berglund har varit aktiv i bärbranschen sedan 1987 och då köpte han in bär från sex ombud.

– På den tiden var det bara svenska plockare i farten. Då låg priserna på upp till 30 kronor kilot men i takt med att priserna sjönk på grund av omfattande import från Ryssland så minskade intresset från svenskarna.  Som lägst låg priset på fyra kronor kilot.

De första thailändarna rekryterade Örjan Berglund 2003.

– Första året kom 37 thailändare och som mest har jag haft 1 300 ute i bärskogen. Dessutom har jag ett tiotal anställda som fixar allt runtomkring plockarna. Flera av dem sköter våra fordon.

Alla blåbär och lingon säljer han till ett företag i Estland och hjortronen har Norrskensbär egen försäljning av.

– Mellan 2000 och 5000 ton bär säljer vi varje år.

Örjan Berglund är mycket osäker om hur framtiden för Norrskensbär ser ut. Han menar att regeringens förslag att bärplockare som hyrs in från utlandet av svenska bärföretag ska betala skatt i Sverige, vilket föreslås träda i kraft vid årsskiftet, riskerar att bli en nådastöt för organiserad bärplockning i Sverige.

Lingon

Lingon blir 10–40 centimeter hög med kompakt växtsätt. Lingonväxter har blad året om, även under de kallaste vintrarna. De sprider sig med underjordiska rötter. På sommaren har de vita blommor och frukten mognar på hösten. Lingonets bär är röda och sura.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!