Rehabcenter för hundar startas i Jörn

Alexandra Sgier öppnar i början av november ett rehabcenter för hundar i Jörn. Hon har redan startat verksamheten i hembyn Granbergsträsk men får nu större och mer ändamålsenliga lokaler för verksamheten.

Alexandra Sgier balanstränar sin hund Cuinn.

Alexandra Sgier balanstränar sin hund Cuinn.

Foto: Jeanette Lövgren

Jörn2020-11-02 06:15

Alexandra Sgier kommer ursprungligen från Schweiz där hon växte upp i ett samhälle utanför Zürich.

– Fast jag ser mig närmast som irländska eftersom min mamma kommer därifrån, berättar Alexandra när Norran träffar henne i de nya lokalerna i Jörn som hon håller på att fräscha till inför invigningen den 8 november.

Det handlar om en lokal på Kyrkogatan som i folkmun går under namnet EFS-huset och som under de senaste åren använts av Rädda Barnen i Jörn som i ett EU-finansierat projekt skapat en barnvänlig och trygg mötesplats för asylsökande och nyanlända barnfamiljer och ortsbor.

– Rädda Barnen finns fortfarande kvar i huset men de har flyttat en våning upp, berättar Alexandra.

undefined
Massage av hundar är en konst som Alexandra Sgier lär ut.

Med sig under städningen har hon hunden Cuinn, som är en husky mix, och med honom som statist visar Alexandra upp några övningar som hon brukar använda i sina fitnessövningar för hundar.

– Jag har två verksamhetsgrenar och det är fitness och rehabilitering enligt Caninemetoden. Mitt motto är att ta ut det bästa av varje individs fysiska och psykiska tillstånd och jag stressar aldrig fram min relation med hunden. Den måste känna sig trygg med mig innan vi sätter igång med övningarna.

I ett av rummen i lokalen planerar Alexandra att börja med hydroterapi, något som hon gjorde i Schweiz.

– Men det var för komplicerat att ta med sig den utrustningen. Hydroterapi är en etablerad metod för en lugnande men ändå effektiv och säker återhämtning. Förhoppningsvis kan jag starta med detta under nästa år.

Hon håller både i enskild träning av hundar och gruppträning. Dessutom har hon kurser i fitness för hundar och hur man masserar sin hund. På programmet står också seminarier och föredrag.

Att hon kom in på fysioterapeutspåret kan dateras till 2009 när Alexandra själv hade en hund med ryggproblem.

– Det blev många besök hos en fysioterapeut för hundar och så började jag tänka att det här jobbet kunde jag göra själv.

Efter flera utbildningar inom området startade hon företaget Canis Praxis Dog Rehab 2013 och samarbetade då med flera olika veterinärer. Det rullade på riktigt bra men hon och maken Daniel var inte nöjda med livet i Schweiz.

– Det är ett litet land med alltför mycket folk.

undefined
Alexandra Sgier fixar nu till sin nya lokal i Jörn inför invigningen den 8 november.

2017 hälsade hon på hos Andreas och Martina Ziltener i Aspliden, utanför Stavaträsk. Där driver de sedan 2013 företaget Team Arctic Melody som bland annat erbjuder hundspannsturer.

– De kommer också från Schweiz och vi har många gemensamma bekanta. Under det besöket blev vi förälskade i Sverige med all natur och ett speciellt lugn och bestämde oss för att också flytta hit.

2018 köpte de en bondgård i Granbergsträsk av en annan schweizisk familj och året därpå gick flyttlasset hit. Med sig hade de sina sex huskys och fyra ponnys.

– Vi trivs jättebra i Granbergsträsk och grannarna är så trevliga och glada över att vi flyttat till byn.

Hon fick ett halvtidsjobb på Djurkliniken i Skellefteå som hundfysioterapeut och där arbetade hon fram till oktober i år när hon bestämde sig för att satsa fullt ut på sitt företag. Förutom att Alexandra är diplomerad hundfysioterapeut är hon även diplomerad hästosteopat och djurkinesiologi.

Förutom Canis Praxis Dog Rehab har Alexandra och Daniel Sgier företaget Northern Trekking i Granbergsträsk där de erbjuder snöskovandringar som de driver i liten skala.

undefined
Alexandra Sigl i sin klinik i Granbergsträsk.
Hundstatistik

I Sverige finns det totalt 979 000 registrerade hundar och 712 000 hundägare. 

I Skellefteå uppgår antalet hundar till 8 742. 

I Sverige finns det 363 hundraser och rasvarianter.

Källa: Jordbruksverkets hundregister

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!