Mycket folk hade sökt sig till Aldermyrbergets vindkraftpark för att delta i invigningen som förrättades av Wpd Scandinavias vd Johanna Bohn och Karl-Erik Andersson, ordförande för Storvind Ekonomisk Förening som ser till att bygdepengen från Wpds vindkraftpark och Marguerits park i Brännliden bidrar till närliggande byars utveckling.
Aldermyrbergets vindkraftspark har en beräknad årsproduktion om 270 GWh. Varje år kommer de 17 vindkraftverken på 4,2 MW att generera den mängd el som förbrukas av cirka 54 000 hushåll.
– Den största delen av elen från Aldermyrberget kommer att säljas till Boliden, berättar Johanna Bohn.
Invigningen blev ett år försenad eftersom ett vindkraftverk havererade den 21 november 2020. Johanna Bohn konstaterar att det är extremt ovanligt att ett vindkraftverk havererar på detta sätt. Incidenten visade sig bero på att ett blad lossnade från turbinen under drift vilket destabiliserade turbinen och fick tornet att ge vika. Tillverkaren Vestas undersökningar visade att bladet kunde lossna från navet eftersom infästningen på vissa blad från en specifik tillverkningsomgång hade misslyckats. Eftersom det fanns ett eller flera blad med samma konfiguration på alla vindkraftverk i parken byttes dessa ut.
– Vi började planera för satsningen på Aldermyrberget 2010. Då gällde det sex vindkraftverket på 150 meter men 2014 gjordes ett omtag och då sökte vi tillstånd för den vindkraftpark som nu uppförts, säger Johanna.
Hon konstaterar att tillståndsprocessen för vindkraftparken gått i rekordfart.
– Bygglovet tog två år och miljötillståndet tog lika lång tid att få. Under dessa processer har vi inte haft ett enda överklagande. Det har varit en positiv stämning från alla berörda parter.
Karl-Erik Andersson konstaterar att föreningen Storvind haft en bra dialog med företagen som byggt vindkraftparkerna på Aldermyrberget och i Brännliden.
Han berättat att den totala bygdepengen från de två parkerna uppgår till mellan 300 000 och 400 000 kronor per år.
Efter Aldermyrberget genomför Wpd nu en stor satsning i Tomasliden, i närheten av Bastuträsk, med 10 verk på 200 meter.
– Den parken hoppas vi kunna färdigställa under 2024, berättar Johanna.
I pipelinen ligger även vindkraftparken Klöverberget i närheten av Klöverfors och i Råliden på gränsen mellan Skellefteå och Piteå kommuner.