Äldsta huset i Jörn firades med pompa och ståt

I lördags firades 130-årsjubileet av Jörns stationshus som valts till Sveriges vackraste järnvägsstation och som 2019 också hamnade på ett frimärke.

Jennie Samuelsson och Lennart Granvik berättar presenterade sägnen om tranan som valde Jörn.

Jennie Samuelsson och Lennart Granvik berättar presenterade sägnen om tranan som valde Jörn.

Foto: Lars Westerlund

Jörn2024-08-05 20:00

Nyheten i korthet

  • Jörns stationshus, Sveriges vackraste järnvägsstation, firade sitt 130-årsjubileum på lördagen. Det var den första byggnaden i samhället och har haft en stor betydelse för dess utveckling.
  • Festligheterna inkluderade historieberättande, underhållning och konstutställningar, arrangerade av Jörns Evenemang och samhällsservice, Sveriges Järnvägsstationer, Coop och Bastuträsk Charkuteri.
  • Stationen, som ritades av SJ:s arkitekter och byggdes 1894, har en unik tjärad timmerfasad inspirerad av fornnordisk stil och är sedan länge byggnadsminnesförklarad.
undefined
Järnvägsstationen i Jörn som frimärke.

Mycket folk hade samlat vid järnvägsstationen i Jörn för att fira tillkomsten av den första byggnaden som uppfördes i samhället. 

Klockan 12.23 den 2 augusti 1894 anlände kung Oskar II, kronprins Gustav och andra prominenta gäster till stationen i Jörn och vinkade till folket som samlats där. Sedan gick kungen och hans följde till järnvägshotellet, som byggts samma år för att äta lunch. Detta skedde i samband med att stambanan i sin helhet var färdig upp till Boden. 

undefined
Firande av järnvägsstationens 130-årsjubileum.

SJ:s arkitekter Folke Zettervall och Adolf Edelsvärd ritade Jörns stationshus som tillsammans med järnvägshotellet var de första byggnaderna som uppfördes i Jörn. Detta blev starten på ett snabbt växande samhälle och ett nav i Västerbottens inland.

– Järnvägsstationen har utsetts till Sveriges vackraste och 2019 blev den frimärke i ett tema kring stationshus, berättar Gunnel Flinta, som var dagens konferencier.

undefined
"Det är kul att kunna visa upp vad jag håller på med här på hemmaplan", berättar Frida Stensmar.

Det handlar om ett tvåvåningshus med tjärad timmerfasad inspirerat av fornnordisk stil med drakinspirerade dekoration. 

– Det fanns planer på att panelklä byggnaden men lyckligtvis gjordes aldrig detta och stationen är nu sedan länge byggnadsminnesförklarad, säger Gunnel Flinta.

undefined
Britt-Ingrid Brännström och Kenneth Johansson stod för underhållningen.

Under firandet i lördags tog man bland annat upp sägnen om att det var en trana som pekade ut var järnvägen och stationen skulle placeras. Den berättelsen finns bland annat i en av Sara Lidmans böcker. Lennart Granvik och Jennie Samuelsson lyfte fram den historien.

–Sara tog ju rälsbussen från Missenträsk till Jörn för att sedan ta sig ut i världen, konstaterar Gunnel Flinta.

undefined
"Det fanns planer på att sätta panel på byggnaden men lyckligtvis gjordes aldrig detta och stationen är nu sedan länge byggnadsminnesförklarad", säger Gunnel Flinta.

Inne i järnvägsstationen dit föreningen Jörns Evenemang och samhällsservice, JESS, flyttade in i vintras och bedriver sin verksamhet, stod Kenneth Johansson och Britt-Ingrid Brännström för underhållningen. 

Dessutom hade konstnärinnan Frida Stensmar en utställning av sina akvareller exklusivt för den här dagen. Hon kommer från Jörn, men är nu bosatt i Stockholm och driver verksamheten genom sitt företag Videverk.

undefined
Jubileet lockade både stora och små besökare.

– Det är kul att kunna visa upp vad jag håller på med här på hemmaplan, berättar Frida som hade med sig stora delar av släkten under jubileet.

Britt-Ingrid Brännström visade också upp sina målningar i akryl.

Firandet arrangerades av JESS i samarbete med Sveriges Järnvägsstationer, Coop och Bastuträsk Charkuteri.

undefined
Familjen Stensmar deltog på jubileet. Från vänster: Hanna, David, Isak, Johan, Peter och Karin Stesmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!