Mycket folk hade samlat vid järnvägsstationen i Jörn för att fira tillkomsten av den första byggnaden som uppfördes i samhället.
Klockan 12.23 den 2 augusti 1894 anlände kung Oskar II, kronprins Gustav och andra prominenta gäster till stationen i Jörn och vinkade till folket som samlats där. Sedan gick kungen och hans följde till järnvägshotellet, som byggts samma år för att äta lunch. Detta skedde i samband med att stambanan i sin helhet var färdig upp till Boden.
SJ:s arkitekter Folke Zettervall och Adolf Edelsvärd ritade Jörns stationshus som tillsammans med järnvägshotellet var de första byggnaderna som uppfördes i Jörn. Detta blev starten på ett snabbt växande samhälle och ett nav i Västerbottens inland.
– Järnvägsstationen har utsetts till Sveriges vackraste och 2019 blev den frimärke i ett tema kring stationshus, berättar Gunnel Flinta, som var dagens konferencier.
Det handlar om ett tvåvåningshus med tjärad timmerfasad inspirerat av fornnordisk stil med drakinspirerade dekoration.
– Det fanns planer på att panelklä byggnaden men lyckligtvis gjordes aldrig detta och stationen är nu sedan länge byggnadsminnesförklarad, säger Gunnel Flinta.
Under firandet i lördags tog man bland annat upp sägnen om att det var en trana som pekade ut var järnvägen och stationen skulle placeras. Den berättelsen finns bland annat i en av Sara Lidmans böcker. Lennart Granvik och Jennie Samuelsson lyfte fram den historien.
–Sara tog ju rälsbussen från Missenträsk till Jörn för att sedan ta sig ut i världen, konstaterar Gunnel Flinta.
Inne i järnvägsstationen dit föreningen Jörns Evenemang och samhällsservice, JESS, flyttade in i vintras och bedriver sin verksamhet, stod Kenneth Johansson och Britt-Ingrid Brännström för underhållningen.
Dessutom hade konstnärinnan Frida Stensmar en utställning av sina akvareller exklusivt för den här dagen. Hon kommer från Jörn, men är nu bosatt i Stockholm och driver verksamheten genom sitt företag Videverk.
– Det är kul att kunna visa upp vad jag håller på med här på hemmaplan, berättar Frida som hade med sig stora delar av släkten under jubileet.
Britt-Ingrid Brännström visade också upp sina målningar i akryl.
Firandet arrangerades av JESS i samarbete med Sveriges Järnvägsstationer, Coop och Bastuträsk Charkuteri.