Det invasiva rovdjuret har synts långt i Norrbotten

Någonstans efter vägen mellan Harads och Jokkmokk tittar den fram, mårdhunden. Den invasiva art som tagit sig djupt in i Sverige, från Finland. "Att den hittats här är väldigt ovanligt, säger Lena Bondestad, naturvårdhandläggare vid Länsstyrelsen Norrbotten.

Vinterväglag.

Vinterväglag.

Foto: Anneli Ronneberg

Jokkmokk2023-02-05 12:50

När filmen visas för Lena Bondestad konstaterar hon, med hennes expertis från mårdhundsprojektet, att det rör sig om en mårdhund som fångats på Jonas Wikströms läsarfilm. 

– Det är sorgligt att den är uppe nu och är aktiv för den brukar ligga i vintersömn vid det här laget. Mårdhunden beter sig ungefär som en grävling och ligger i sitt gryt över vintern speciellt nu när det är för mycket snö för att den ska kika ut.

Lena Bondestad menar att det är ovanligt att hitta mårdhund så djupt in i västra delarna av Norrbotten eftersom att den vanligtvis tar sig in i länet via grannlandet Finland. Men uppger samtidigt att det inte är första gången som arten tagit sig så djupt in i länet, redan på 1940-talet syntes arten i Arjeplog.

– Trots mårdhundens små och korta ben färdas den över stora sträckor, bland annat för att hitta en partner.

Efter en del efterforskningar från Lena Bondestad ska det visa sig att anledningen till att mårdhunden blivit aktiv är att den upptäckt en närliggande död ren som den hunnit kalasa på.

Det ska även visa sig att mårdhunden är ett kastrerat sändardjur. 

– De djur som utrustas med sändare kallas för judasdjur. Det har att göra med att djuren rör sig stora sträckor efter andra mårdhundar och med sändare kan de hittas, säger hon.

Anledningen till att det är viktigt för både länsstyrelsen och Jägarförbundet att få reda att det rört sig mårdhund i länet är att arten är en invasiv art. Mårdhunden kommer ursprungligen från Asien och i grannlandet Finland finns det idag runt en miljon mårdhundar.

I Sverige och i Norge jobbar man gemensamt med att försöka mota denna olle i grind. 

– Det har man gjort sedan 2006 när de första observationerna av mårdhundar gjordes i Haparanda och Sandskär. Det var det som skulle bli starten för mårdhundsprojektet, säger Lena Bondestad, naturvårdhandläggare vid Länsstyrelsen Norrbotten.

När väl projektet startades fanns en population på drygt 100 individer i främst de nordligaste delarna av Sverige. En population som nu utrotas för att inte rubba ekosystemet. 

– Om en person ser mårdhund ska de rapportera in fyndet till Jägarförbundet, säger Lena Bondestad. 

Mårdhunden

Mårdhund är en invasiv art från Asien och kommer in i Sverige via Finland. En art som om den kommer in i ekosystemet kraftigt kommer att försvåra för redan nu levande arter. 

Det gör att de mårdhundar som tar sig till Sverige avlivas eller utrustas med sändare.

Om du ser mårdhund i naturen ska det rapporteras till invasiva främmande arter på Svenska jägarförbundet. På deras tipstelefon, 070-339 93 26. 

Fakta: Länsstyrelsen Norrbotten, Jägarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!