Lappugglan flyger nu fritt igen

Dramatiken med den utslagna lappugglan efter väg 97 slutade lyckligt. I söndags kväll kunde den flyga fritt igen. "Det var magiskt att se den segla i väg", säger Gunilla Manbré.

Lappugglan precis innan den släpptes fri igen efter vila och ringmärkning.

Lappugglan precis innan den släpptes fri igen efter vila och ringmärkning.

Foto: Gunilla Manbré

Jokkmokk2023-04-20 20:58

Det var i slutet av förra veckan när Gunilla Manbré var på väg hem till Jokkmokk efter ett möte i Luleå som dramatiken utspelade sig. I trakterna av Edefors låg en trafikskadad lappuggla på vägen efter att den flugit rakt in i sidan på ett passerande fordon. Ett yngre par som var ute på promenad med sin hund förbarmade sig över den skadade lappugglan samtidigt som Gunilla Manbré stannade till.

– Det kändes viktigt att hjälpa, berättade Gunilla.

Efter ett snabbt detektivarbete kunde lappugglans placeras i baksätet på bilen och transporteras till en tillgänglig viltvårdare. 

I söndags fick Gunilla Manbré beskedet att lappugglan hade piggnat till efter vila och mat från en trolig hjärnskakning. Det var tid att släppa tillbaka fågeln till friheten, från samma plats där den hittades.

Gunilla Manbré fick, och tog, möjligheten att vara på plats.

– Det var spännande att få vara med och se att den såg mycket piggare ut med en helt annan blick. Det var lite oroligt men magiskt att se den segla iväg. Alla inblandade har verkligen gjort allt de har kunnat för att det skulle bli ett lyckligt slut. Nu är den dessutom ringmärkt, konstaterar Gunilla.

Strix nebulosa lapponica betyder dimmigt färgad uggla från Lappland och den första konstaterade häckningen i Sverige noteras från trakterna av Jokkmokk år 1843. Lappugglan är en av världens största ugglor med en längd av 60 till 70 cm och ett vingspann mellan 135 och 160 cm.

SKADAT DJUR

Kontakta länsstyrelsen eller polisen. De vet vem i länet som har tillstånd att ta hand om skadade djur. Du kan även kontakta organisationen Katastrofhjälp – fåglar och vilt. De har rätt att hantera skadade djur och är duktiga på att ta hand om dem.
Observera att vilda djur inte får hållas i fångenskap, oavsett om de är skadade eller inte. Därför bör du inte själv ta hem och försöka sköta eller mata ett djur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!