Efter att man har svängt av E4 slingrar sig den smala vägen i riktning ut mot havet. I samma ögonblick som tanken om att man kört fel dyker upp i huvudet så står skylten där med den lugnande texten: ”Ge inte upp, du är snart framme”. Mycket riktigt så uppenbarar sig strax därefter den stora portalen som välkomnar besökarna. Jävrebodarnas fiskecamp ligger naturskönt vi havet, alldeles vid länsgränsen. Men på vilken sida av gränsen befinner vi oss egentligen?
– Norrbotten och det är viktig. Västerbotten ligger 200 meter i den riktningen, säger Tomas Persson och pekar rakt söderut samtidigt som hans ansikte spricker upp i ett leende.
Det var Tomas pappa Kjell Persson som för 30 år sedan började med verksamheten i Jävrebodarna. Allt startade i liten skala, men har sedan växt för varje säsong. Förutom fisket i fjärden erbjuder Jävrebodarnas fiskecamp husvagnscamping samt uthyrning av stugor – varav en är byggd uppe i träden. Dessutom finns här havsbad, kafé, restaurang, konferenslokaler samt ett 2 000 kvadratmeter stort bruksmuseum med över 60 000 föremål.
– Det är pappa som har samlat och sorterat alla grejer i museet, berättar Tomas.
Längst ut på bryggan står syskonen Eddie och Emma Nilsson, Boden, tillsammans med sin mormor och morfar, Carina och Lars Nilsson från Älvsbyn.
– Jag är uppvuxen i Kinnbäck, avslöjar Carina.
Efter en stunds fiskande böjer sig helt plötsligt fiskespöet som i ett u, Emma har fisk på kroken. Men fisken vill inte riktigt vara med. Trots att morfar Lars assisterar med håv tar det flera minuter innan den granna regnbågen kan bärgas upp ur vattnet.
– Man får alltid napp här, utbrister storfiskaren Emma.
Men när det blir tal om att hålla upp fisken för en bild tvekar hon, men lillebror Eddie greppar genast tag i fisken och håller upp den framför kameran.
– Det här är jättekul, säger han glatt.
Fisken föds upp i Tomas fiskodling innan de tre år senare släpps ut i den inhägnade viken närmast fiskecampen. Här simmar de runt och är redo för att fiskas upp av någon besökande fiskare. I viken varierar mängden fisk beroende på vattentemperatur. När det är kallt är fisken nämligen mer huggvilig än när det är varmt.
– Beroende på hur det nappar så kan det variera mellan 100 och 1 000 kilo fisk åt gången. Jag håller koll varje dag, säger Tomas.
På årsbasis har anläggningen ungefär 30 000 besökare som fiskar upp drygt 1,5 ton fisk, uppskattar Tomas.
– Många av gästerna återkommer och hälften av dem känner jag igen.