Det är en imponerande skara kvinnliga entreprenörer som möter upp vid Kafa inredning, där man har den fantastiska hamnmiljön med fyren och sjöbodarna hos Bea's rökeri och hamnkafé som fond. Det är en miljö som faktiskt inbjuder till kreativt arbete – och kreativa, det är de.
Utmärkande är inte bara att samtliga är kvinnor och födda och/eller boende i byn, fyra av fem har startat den egna verksamheten redan under eller direkt efter skoltiden.
"Värst" är då förstås Beatrice Lindbäck, som redan som 14-åring ville ha ett sommarjobb hemma i byn och ordnade det själv då inget fanns att tillgå. Hon ställde upp ett litet bord i hamnen och började sälja rökt fisk, som pappa Anders bidrog med. Och när kunderna efterfrågade kaffe började hon servera lite enkelt fika.
Bea's rökeri och hamnkafé har nu växt till ett stort företag som lockar hundratals gäster varje sommar och som ifjol utsågs till Årets besöksanledning vid näringslivsgalan Piteå Business Awards. Bea är föräldraledig och har ett annat arbete, men kan ändå inte hålla sig därifrån. Men sälja slapp hon då rätt personer som självständigt kan driva verksamheten dök upp.
Men de andra är inte långt efter.
Direkt efter gymnasiet 2015 började Emma Degerman driva Jävre kvarn och kafé sedan hennes mamma och morfar köpt "rubbet" av Jävre byamän; fastigheten med kvarnen och övriga byggnader, alla föremålen i muséet, kaféverksamheten och ... ja, alltihop.
Nu, åtta år senare, driver hon fortfarande verksamheten men med skillnaden att hon nu äger allting själv och har utvecklat verksamheten ytterligare.
– Jag odlar lite grönsaker och blommor som används i kaféet, men har också planer på någon form av helårsverksamhet, berättar hon, sprudlande av entusiasm och glädje.
På samma sätt inledde Johanna Olsen, född Hellström i entreprenörsfamiljen med samma namn, sin karriär som egen företagare direkt efter gymnasiet, fast då som frisörska.
I början av 2000-talet gick det dåligt för byns Shellmack, pappa Per-Åce Hellström köpte konkursboet och tänkte starta en kioskmack, men så las Konsumbutiken ner och då blev det en Ica-butik istället. Johanna och hennes man hade sålt allt och var på väg till Norge, men vände om hem till byn igen.
– 2005, när Ica E-fyren byggdes, var jag barnledig och jobbade bara extra i butiken men året därpå tog jag över som Ica-handlare, säger hon.
Johanna älskar att jobba med kundkontakt och service och har svårt att någon längre tid ägna sig åt pappersarbete inne på kontoret.
– Jag vill också bidra till att Jävre är en bra by att bo i och då måste man ha en butik.
Karolina Fahlman har arbetat som bilsadelmakare sedan 2006 med egen verkstad, de sex första åren i Skellefteå men så mötte hon kärleken och verkstan finns numera hemma i garaget i Jävre.
I byn har hon också låtit Kafa Inred blomstra. I Fyrtorpet säljs egna skinnprodukter och en del inredningsdetaljer, hon har också satsat på antikviteter och linnekläder, en ny gelato-bar, workshops med mera. Fyrtorpet har även öppet vintertid, en dag i veckan.
Lena Lindström Brunnström har arbetat i statlig verksamhet i många år, men driver nu egna företaget Necess Nordic AB där byautveckling Jävre, administration, jobbcoachning och mångfaldsarbete mot företag är några av benen. Hon hyr även ut sig själv som konsult och sköter bokföring, PR och ekonomi i övriga familjeföretag.