Invigning sparkade igång marschen

Veteranmarschen har avgått från Nordanåområdet. Från Skellefteå väntar en lång resa innan slutdestinationen vid Treriksröset. Numera står även ett minnesmärke för Sveriges veteraner invigt vid älven.

27 juli 2018 12:05

Väl över 100 personer såg på när landshövding Magdalena Andersson, kulturnämndens ordförande Emilia Hallin och oppositionsråd Andreas Löwenhöök höll högtidliga tal.

– Tyvärr är det fortfarande lättare att prata om den somatiska smärtan, medan den själsliga smärtan alltför ofta förblir dold. Min förhoppning är att det här minnesmärket kan få föra människors talan, få oss att komma samman, säger Emilia Hallin.

Bland åskådarna återfanns inte bara veteraner, utan även anhöriga och andra intresserade. Pitebon Ann-Sofie Nordmarks make har tidigare varit på utlandsuppdrag i Kosovo och i Bosnien.

– Det här betyder jättemycket, förut har det bara funnits ett minnesmärke i Stockholm, säger hon.

”Det hedrar Skellefteå”

Veteranen Tommy Ungh står bakom det ursprungliga medborgarförslaget om minnesstenen. Andreas Löwenhöök har skrivit den politiska motionen.

– Båda bifölls i kulturnämnden och i fullmäktige, säger Emilia Hallin.

Att se det färdiga resultatet?

– Det känns fantastiskt, framför allt för de veteraner som vi har i Skellefteå. Vi som land har inte varit tillräckligt bra på att lyfta fram de viktiga insatser som görs, säger Andreas Löwenhöök.

Skelleftebon Andreas Philipsson uppskattade Emilia Hallins påpekande om själslig smärta. Han är direktor för Svenska Soldathemsförbundet, som ger psykosocialt stöd.

– Man lade en sådan tonvikt på de osynliga såren som många faktiskt bär med sig, säger han.

Efter de förtroendevaldas tal räcktes micken över till Tommy Ungh.

– Det hedrar Skellefteå att ha uppfört den här minnesstenen, säger han.

Första etappen efter Skellefteå är Arvidsjaur. Under marschens gång samlar arrangören Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) in pengar till Gula bandet.

– Från oss i Västerbotten kommer ett löfte till er som har tjänat Sverige och freden: Vår dörr kommer alltid att vara öppen. Vårt öra kommer alltid att lyssna. Vi står bakom er, både före, under och efter de insatser som behöver göras, säger Magdalena Andersson.

Veteranmarschens etapper 2018

27 juli: Skellefteå – Arvidsjaur

28 juli: Arvidsjaur – Boden

29 juli: Boden – Luleå

30 juli: Luleå – Kalix – Övertorneå

31 juli: Övertorneå – Överkalix

1 augusti: Gällivare

2 augusti: Kiruna

3 augusti: (Vilodag i Kiruna)

4 augusti: Kiruna – Pajala

5 augusti: Pajala – Karesuando

6 augusti: Karesuando – Treriksröset

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa