Insamling startad för att skicka Benjamins kvarlevor till USA

Benjamin Wilkinson var en av de nio personer som befann sig ombord på flygplanet SE-MES söndagen den 14 juli. Benjamins familj bor i USA och kämpar just nu för att få hem sonens kvarlevor, en procedur som varken är billig eller simpel, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Därför har hans vänner i Sverige startat en insamling i hopp om att kunna hjälpa till.

24 juli 2019 06:10

Flera insamlingar har startats för att hjälpa Benjamins anhöriga med att föra hans kvarlevor till andra sidan jorden. En av insamlingarna är startade av Elin Tjällberg. Benjamin var hennes sambos bästa kompis och Elin berättar att hon och hennes sambo var som Benjamins familj i Sverige.

På insamlingens Facebook-sida går det att läsa:

– Vi har varit i kontakt med några personer från Benjamins familj i USA och vi har hört att de inte har råd att få hem kroppen än så länge för att det kostar så extremt mycket pengar. Då kände jag att nej - nu startar vi en insamling och ser vart vi kommer, allting kan hjälpa, berättar Elin.

Över 100 000 kronor

På tisdagskvällen hade över 500 personer tillsammans skänkt över 111 000 kronor till insamlingen.

Insamlingen har legat upp i ett dygn och summan stiger hela tiden. Enligt Elin engagerar sig hela Sverige i insamlingen, en gest som känns överväldigande.

– Det är så otroligt vackert, vi sitter med tårar i ögonen för att folk är så fina. Vi trodde inte att vi skulle nå ut till så många, vi visste att folk skulle engagera sig men inte att det skulle gå såhär fort, säger Elin och fortsätter:

– Vi är så överväldigade av kärlek och vi hoppas att Benjamin ser det här uppifrån himlen och förstår hur mycket kärlek han har spridit runt omkring sig.

”Berör Umeå och hela Sverige”

Att transportera kvarlevor till ett annat land än där personen har omkommit är komplicerat. Svenska staten står inte för transporten, vilket gör att bara frakten med flygplan, till och från flygplatsen samt de speciella kistorna som krävs – kan få en prislapp långt över 50 000 kronor. Det krävs också ett dödsorsaksintyg, dödsbevis och ett smittoriskintyg. Förutom det är även ett utförselintyg och en passersedel – en slags passhandling för den avlidne som utfärdas av Skatteverket - nödvändigt.

– Det här har berört hela Umeå och hela Sverige. Vi är verkligen medmänniskor när det kommer till svåra stunder. Då är man extra tacksam över att människor som inte ens kände Benjamin vill att han ska få komma hem och få frid. Det är inte lätt för hans familj heller att sköta allting från USA, säger Elin.

Begravs hemma i USA

Elin Tjällberg har känt Benjamin i tre år, under den tiden kom de varandra väldigt nära. Hon berättar att han har betytt mycket för henne och hennes sambo, som var en av Benjamins första vänner när han flyttade till Sverige för cirka fem år sedan.

– Det har varit väldigt tungt, men det som har varit så fint är att vi verkligen har slutit samman alla Benjamins närmsta vänner. Vi har stöttat varandra och har funnits där för varandra. Vi har även pratat med varandra om hur vi ska kunna hjälpa hans familj, berättar Elin.

Även om Benjamin kommer att begravas i USA, planerar Elin tillsammans med några vänner att hålla en minnesstund i Umeå för Benjamins närmaste vänner.

– Vi ska förbereda för en minnesstund för Benjamin också, så att vi får säga hejdå till honom här i Umeå. Kroppen kommer som sagt att förflyttas till USA, men vi kommer att hålla en minnesstund för Benjamins absolut närmaste vänner här. Så att han ska få ett fint avslut här i Sverige också, säger Elin Tjällberg.

Julia Sidner//Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa