Hamburgerkedja: SvÄrt planera med kort varsel

Beskedet om begrĂ€nsningar av öppettiderna för restauranger och kafĂ©er möts av viss förvĂ„ning frĂ„n landets hamburgerkedjor – som efterfrĂ„gar ett större mĂ„tt av tydlighet frĂ„n myndigheterna.
–Vi behöver fĂ„ det hĂ€r svart pĂ„ vitt, sĂ„ att vi vet exakt hur vi kan anpassa verksamheten, sĂ€ger Marita Wengelin, kommunikationschef pĂ„ Max.

Landets hamburgerkedjor efterfrÄgar mer tydlighet frÄn myndigheterna efter beskedet om begrÀnsningar av öppettiderna för restauranger och kaféer. Arkivbild.

Landets hamburgerkedjor efterfrÄgar mer tydlighet frÄn myndigheterna efter beskedet om begrÀnsningar av öppettiderna för restauranger och kaféer. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige2021-02-25 05:17

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att FolkhĂ€lsomyndigheten nu fĂ„r nya möjligheter att begrĂ€nsa öppettiderna för landets restauranger och kafĂ©er, som frĂ„n och med mĂ„ndag nĂ€sta vecka mĂ„ste stĂ€nga klockan 20.30– oavsett om de sĂ€ljer alkohol eller inte. Verksamheterna ska dock Ă€ven fortsĂ€ttningsvis kunna erbjuda take away till gĂ€sterna.

Beskedet innebÀr att landets hamburgerrestauranger, som tidigare kunnat hÄlla öppet som vanligt under den pÄgÄende coronapandemin, nu för första gÄngen drabbas av inskrÀnkningar i sina verksamheter.

Enligt Marita Wengelin har Max redan gjort mÄnga anpassningar till smittolÀget, men hon efterlyser ett större mÄtt av framförhÄllning nÀr det gÀller beskeden frÄn myndigheterna.

– Vi fick, precis som alla andra, beskedet i samband med dagens presskonferens och har sedan dess jagat mer tydliga föreskrifter för vad som kommer att gĂ€lla. SjĂ€lvklart har vi full förstĂ„else för att smittspridningen Ă€r nĂ„got extraordinĂ€rt som vi mĂ„ste ta hĂ€nsyn till, men nu har vi bara fem dagar pĂ„ oss innan de hĂ€r Ă„tgĂ€rderna mĂ„ste vara pĂ„ plats. Det Ă€r svĂ„rt att planera med sĂ„ kort varsel.

"LÄngt till normalt lÀge"

Enligt Marita Wengelin har hamburgerkedjan hittills klarat sig förhÄllandevis bra inom den av pandemin hÄrt drabbade restaurangbranschen, och sÀger att man nu kommer att försöka anpassa sig till de nya förutsÀttningarna sÄ fort som möjligt.

– Vi har jobbat vĂ€ldigt hĂ„rt och kĂ€nner att vi har lyckats vĂ€l med vĂ„ra take away-lösningar, vilket vi Ă€r tacksamma för. Men det Ă€r klart att pandemin har pĂ„verkat oss. Det Ă€r vĂ€ldigt lĂ„ngt till ett normalt lĂ€ge.

Henrik Nerell, presschef pÄ McDonald's, sÀger att det Àn sÄ lÀnge Àr för tidigt att sia om hur dagens besked kommer att pÄverka hamburgerkedjan innan mer tydliga regler har presenterats.

– Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga nĂ„got om hur det kommer att pĂ„verka oss innan vi har sett ett fĂ€rdigt förslag, men enligt det som sades under presskonferensen kommer take away fortfarande att vara möjligt. Och i dessa tider Ă€r det ju redan en vĂ€ldigt stor del av vĂ„r försĂ€ljning.

Enligt Henrik Nerell har det tidigare införda alkoholförbudet efter klockan 20 drabbat kedjans restauranger i innerstĂ€derna hĂ„rt, eftersom fĂ„ mĂ€nniskor rör sig ute pĂ„ kvĂ€llarna – men sĂ€ger att de drive-through-restauranger man driver i stĂ€llet gĂ„tt bra under pandemin.

– Som helhet Ă€r vi ödmjuka inför att bĂ„de vi och vĂ„ra medarbetare har klarat oss förvĂ„nansvĂ€rt bra. Det har varit betydligt vĂ€rre för mĂ„nga andra i branschen.

"MĂ„ste anpassa verksamheten"

Att begrÀnsningen av öppettiderna trÀder i kraft redan den 1 mars innebÀr att man inom branschen nu bara har fem dagar pÄ sig att göra nödvÀndig anpassningar. Och ett större mÄtt av framförhÄllning frÄn myndigheternas sida hade underlÀttat planeringen för verksamheterna betydligt, sÀger Marita Wengelin.

– Det var samma sak den 24 mars förra Ă„ret nĂ€r restriktionerna för restaurangerna skĂ€rptes, men dĂ„ hade vi en större förstĂ„else eftersom coronasmittan var sĂ„ pass ny. SjĂ€lvklart förstĂ„r vi att smittolĂ€get förĂ€ndras vĂ€ldigt snabbt – men nu behöver vi fĂ„ det hĂ€r svart pĂ„ vitt, sĂ„ att vi vet exakt hur vi kan anpassa verksamheten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!