Sedan mitten av mars har internationella medier rapporterat flitigt om Sverige och landets strategi för att hantera smittspridningen av covid-19. 72 procent av alla artiklar om Sverige har berört just detta ämne, enligt en sammanställning som medieanalysföretaget Retriever har gjort.
– Allt som skrivs har verkligen fokus på en enda fråga, säger Sofia Cottman.
I undersökningen har man bland annat jämfört månaderna mars, april och maj 2020 med samma månader förra året. Enligt Sofia Bard, chef för enheten för Sverigebildsanalys på Svenska institutet, var rapporteringen inledningsvis neutral.
– Det började den 23 mars kan man säga, med en artikel i The Guardian som sätter tonen för att Sverige sticker ut. Därefter ser vi en del tolkningar av svenska strategin där man frågar sig varför Sverige valt den här vägen, säger hon.
Vändningen i maj
Intresset fortsatte att vara starkt i början av april då utrikesminister Ann Linde (S) uttalade sig om strategin. I maj kommenterade Världshälsoorganisationen ämnet och uttryckte bland annat ett resonemang om att Sverige kan vara en modell för andra länder, att Sveriges sätt kan vara mer hållbart över tid än total nedstängning.
Men så i slutet av maj publiceras statistik från universitetet i Oxford som visar att Sverige under en period haft flest dödsfall i covid-19 per capita i Europa.
– För första gången fick vi göra bedömningen att det skrevs negativt om Sverige och inte neutralt som vi hade sett tidigare, säger Sofia Bard.
"Djupare rapportering"
Det höll i sig i två–tre veckor innan rapporteringen återgick till att vara neutral.
– Det har varit ett stort intresse. Vi är förvånade över att Sverige varit i fokus under en så här lång period, säger Sofia Bard.
Ur ett rent kvantitativt perspektiv kan man se att volymen artiklar om Sverige minskat något hittills i år, jämfört med samma period förra året. Det kan bero på att Sverige ofta nämns i sport- och kultursammanhang, vilka vi sett få av den här våren.
– När vi jämförde antalet artiklar med motsvarande period förra året såg vi att antalet faktiskt gått ned, vilket till en början gjorde oss förvånade. Men det var väldigt medieintensiva månader och när vi tittade på publicitetstopparna förra året var det bland annat skid-VM, ishockey-VM, Eurovision song contest och stora klimatdemonstrationer som genererade publicitet, säger Sofia Cottman.
– När vi tittar på volymer är det inte så att det skrivs mer om Sverige den här våren, men vi gör ändå bedömningen att man skriver mycket djupare om Sverige. Det är fler artiklar i stora internationella nyhetsmedier, säger Sofia Bard.