Ungas självmord ökar – Ylva överlevde försöket

Ylva Nerdell överlevde sitt självmordsförsök. I dag ser hon fram emot att bli äldre. Samtidigt ökar självmorden bland unga.
–Att ta sitt liv är en utväg men det kommer inte lösa något. Man är värd att må bra och det finns en chans att göra det, säger Ylva Nerdell.

Ylva Nerdell överlevde sitt självmordsförsök 2021 och det blev en viktig vändning.

Ylva Nerdell överlevde sitt självmordsförsök 2021 och det blev en viktig vändning.

Foto: Oscar Olsson/TT

Psykisk hälsa2024-08-03 10:53

Redan när 28-åriga Ylva Nerdell var ung tonåring såg hon självmord som "lösningen att luta sig mot om allt går åt helvete". Hösten 2021 tog hon beslutet.

– Man kände en sådan tomhet och mörker inom sig så att man fick den här fysiska smärtan. Det var som att någon knuffade en framåt, säger hon i sin vardagsrumssoffa i lägenheten i Stockholm.

Höll tankarna för sig själv

Sedan tonåren har hon haft kontakt med psykiatrin och stundvis haft "ett apotek" hemma i badrumsskåpet. Hon blev mamma 2018 och kände sig otillräcklig, 2020 separerade hon med sonens pappa och 2021 kantades av familjekonflikter – samtidigt som hon arbetade och studerade. Hon hade tappat bort sig själv.

Den höstdagen hade hon kontakt med en vän som i sin tur fick tag i Ylvas mamma – som redan var på väg till dottern. På sjukhuset sov Ylva i nästan två dygn. Hon hade aldrig tidigare berättat om sina självmordstankar.

– På något sätt ville man berätta det, att någon skulle veta om det. Men samtidigt har man mycket skam och skuld runt det själv. Man vet inte heller hur det tas emot.

Självmorden ökade i fjol från 2022, främst bland unga mellan 15 och 24 år där antalet gick från 115 till 137 personer. Ylva ser sociala medier som ett av problemen där profiler visar upp en perfekt bild av livet.

– Det är svårt att tävla mot det där. Det är något form av ideal, hur du ska visa upp dig, vara glad och lycklig. Det är en liten fantasivärld. Det är farligt.

Ett vägval?

Ett självmordsförsök kan leda till två val enligt Ylva. Ett nytt försök eller som det blev för henne: en vändning.

För första gången "släppte hon allt" och sjukskrevs. Hon lärde känna sig själv och sina känslor. Senare gick hon gradvis upp i tid på jobbet, vilket kantades av nervositet.

– Jag tänkte att jag har gjort allt man kan göra kring det här och vad är det jag inte har testat? Att prata om det. Det öppnade upp ganska många diskussioner, säger hon med beslutsamhet.

– Du är inte ensam även om du i mörkret känner dig ensammast i världen och inget kommer bli bra. Det är någon slags tröst på ett märkligt sätt, att det finns andra som mår skit.

Nu bär hon insikten att "livet ändå kan var ganska kul att leva".

– I dag ser man livet mer som att det är bra dagar med inslag av dåliga dagar, att det inte är ett dåligt liv med inslag av bra dagar.

Fakta: Självmord ökar bland yngre

Självmorden har stadigt minskat sedan 1990-talet i Sverige. Enligt statistik fram till 2020 har det i genomsnitt minskat 0,5 procent per år de senaste 20 åren.

Minskningen har skett i gruppen 45 till 64 år samt de över 65 år. Där har minskningen skett i genomsnitt med 1 procent per år. Bland män över 65 år sker minskning med nästan 2 procent. Män över 65 år är dock gruppen som har det högsta självmordstalen jämfört med andra åldersgrupper, följt av män mellan 45 till 64 år.

Minskningen över tid gäller inte för gruppen 15 till 24 år eller kvinnor mellan 25 och 44 år. I stället har självmorden ökat med cirka 1 procent per år de senaste 20 åren.

Fler mellan 18 och 29 år jämfört med resten av riket har upplevt självmord eller självmordsförsök bland sina vänner, enligt en Novusundersökning i år.

Merparten som tar sitt liv är pojkar och män. Förra året dog 1 132 män i suicid. Totalt dog 1 617 personer i suicid under 2023 vilket är en ökning från året innan då 1 569 dog.

Källa: Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, Suicide zero


Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Mind.se.

Suicide Zero. suicidezero.se.

Spes, riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd. spes.se.

BRIS, Barnens rätt i samhället. bris.se.

Rädda Barnen. raddabarnen.se. Även för föräldrar.

Anonyma Alkoholister. aa.se.

Jourhavande kompis. jourhavandekompis.se. Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år.

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08–702 16 80.

Friends. friends.se.

1177. Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmaste psykiatriska akutmottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!