Det är fri hyressättning på nybyggda bostäder som fått V att ställa sitt ultimatum. M, KD och SD har sagt att de skulle rösta för att fälla regeringen om V menar allvar med sitt hot.
För att få väcka misstroende behövs 35 mandat, men V har bara 28 mandat i riksdagen. Eftersom de inte själva kan väcka misstroende behöver de stöd från något annat parti.
– Det spekuleras om Sverigedemokraterna, de har lagt fram sådana förslag förut. Då är ju frågan om V kommer att gå vidare på ett förslag som kommer från SD, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Om SD skulle lägga fram en misstroendeförklaring och få stöd av V, M och KD har de tillräckligt mandat för att fälla regeringen. Men vad är alternativen?
Parlamentarisk stiltje
Jonas Hinnfors säger att det parlamentariska läget troligen inte ger ett nytt utfall.
– Det parlamentariska läget är sådant att i varje fall utifrån sett är alla andra alternativ än den nuvarande regeringskonstellationen sämre för Vänsterpartiet.
Om stöd finns för att fälla regeringen hamnar frågan om regeringsbildning hos talmannen.
– Det kan mycket väl bli misstroendevotum och regeringen faller och så blir det talmansomgångar, och det brukar vara en utdragen process.
Ett annat alternativ är att Stefan Löfven själv hotar med att upplösa regeringen och utlysa extraval.
– Stefan Löfven kan naturligtvis ställa sig och säga att han upplöser regeringen och utlyser extraval, men det är troligen ingenting Liberalerna vill i dag, och KD är inte heller alldeles på säker mark.
Då återstår frågan om tillräckligt många oppositionspartier har tillräckligt mycket att tjäna på att fälla regeringen.
En vänsterpiruett
– Det troliga är att det här är ett slags piruetter som inte kommer leda till något annat än kanske någon reträtt ut för Vänsterpartiet, att man kan peka på någonting Löfven har sagt och sedan avvaktar trots allt, säger Hinnfors.
Han menar att det är troligt att V har lagt sitt ultimatum för att belysa frågan, snarare än fälla regeringen.
– Det man uppnår med det här är att man får fokus på frågan. Man kanske känner att man är beredd att ta att det inte blir misstroendeförklaring. Man förbereder för valet 2022 och håller den här frågan levande. Misslyckas man med att ändra något kan man åtminstone peka på att man har försökt.
V har hittills inte gett något besked om de skulle stå bakom en misstroendeförklaring från SD. Däremot sade Dadgostar till TT tidigare i veckan att oavsett vem som skulle väcka misstroende, är det "M och KD som avgör frågan".
Partierna M, KD, SD och V måste inte vara överens om skälet till misstroendeförklaringen. Det räcker med att motivera ett yrkande om misstroende med att man inte har förtroende regeringen. Tillsammans har M, KD, SD och V 182 mandat, vilket räcker för att fälla regeringen.