Expansionen av Kriminalvården ska fortsätta de kommande åren. Anslagen beräknas öka från 14,1 miljarder kronor till 22,6 miljarder under mandatperioden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Myndigheten får nu i uppdrag att hitta åtgärder för att dämpa kostnadsutvecklingen och minska dygnskostnaden på häkte och anstalt.
Står sig väl
Så sent som i december i fjol redovisade Kriminalvården ett uppdrag om hur dygnskostnaden för intagna i Sverige står sig mellan fem jämförbara länder. Då visade sig tre av länderna ha en högre kostnad än Sverige.
I rapporten gavs ändå förslag på hur kostnaderna skulle kunna begränsas, varav flera syftade på att minska personaltätheten.
Enligt det nya uppdraget ska nu myndigheten göra en jämförelse med europeiska länder som har en lägre kostnad än Sverige, för att hitta sätt att spara. Åtgärderna får dock inte försämra förutsättningarna för att upprätthålla god säkerhet och det förebyggande arbetet mot återfall, enligt regeringen.
Hämta inspiration
Björn Myrberg, ekonomidirektör på Kriminalvården, säger att frågan om kostnadseffektivitet är avgörande för myndigheten framöver.
– Vi kommer inte kunna bedriva kriminalvård på samma sätt som vi gjort traditionellt och samtidigt lyckas växa i den omfattning vi beräknas göra. Det kommer vi inte ha personal för.
Utöver minskad bemanningstäthet finns även möjligheter i att nyttja digitala verktyg för att dämpa kostnadsutvecklingen, säger han. Även vid utformningen av framtida lokaler kan man hitta sätt att effektivisera.
Säkert finns det även inspiration att hämta från andra europeiska länder, säger han.
– Det kan ju vara så att man har kommit långt inom ett visst område, och att vi kan ta goda idéer därifrån.
Svår ekvation
Christer Hallkvist, ordförande i Sekos förhandlingsorganisation inom Kriminalvården, ser trots regeringens uttalanden om att kvaliteten inte ska påverkas risker med försök att sänka kostnaderna.
– Jag tror inte att man både kan minska personal och bibehålla ambitionen. Jag ser en risk att man skär i den klientnära verksamheten, säger han.
Uppdraget ska redovisas juni 2025.