Sött och salt i en hÀrlig kombo

Vissa smaker Àr bara gjorda för varandra. Som krÀmig kola och nÄgra korn flingsalt. Salted caramel Àr tröstmat i dessertform.

Med generösa mÀngder salted caramel blir livet lite roligare.

Med generösa mÀngder salted caramel blir livet lite roligare.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-04-27 08:40

Det Ă€r minsann inte sĂ„ lĂ€tt att hĂ„lla humöret pĂ„ topp i dessa förvirrande tider. DĂ„ fĂ„r man ta till alla knep som bjuds. Som till exempel ”salted caramel”. En vidunderlig företeelse som av nĂ„gon anledning mig veterligen inte lyckats fĂ„ ett mer svenskklingande namn.

Det handlar helt enkelt om en tjock, krĂ€mig kolasĂ„s som smaksatts med en gnutta salt. Ett oemotstĂ„ndligt bevis pĂ„ att ”det dĂ€r lilla extra” ingalunda Ă€r nĂ„gon myt. NĂ€r ett plus ett blir sĂ„ oĂ€ndligt mycket mer Ă€n tvĂ„.

Extra gott

En krass person skulle sÀkert kunna hÀvda att salted caramel uppfanns i hÀndelse av att vÀrlden skulle rÄka lamslÄs av en global pandemi. Vilket ingen trodde skulle kunna hÀnda. Men OM det hÀnde sÄ torde mÀnskligheten behöva nÄgot alldeles extra gott att trösta sig med under tiden. Som till exempel en gyllenbrun kola med toner av vanilj och den dÀr perfekt avvÀgda lilla sÀltan.

Allt kÀnns helt enkelt lite, lite bÀttre med generösa mÀngder salted caramel i ens liv.

Har du inte testat att laga det förut Àr det med andra ord ett gyllene tillfÀlle. SÀrskilt svÄrt Àr det inte, det handlar mest om att hÄlla koll pÄ kastrullen sÄ att det inte brÀnns vid, vilket Àr lÀtt hÀnt sÄ fort smÀlt socker Àr med i bilden. Det gÀller att hitta rÀtt konsistens. Inte för rinnig, utan hÀrligt seg och krÀmig ska den vara, ungefÀr snÀppet innan den förvandlas till julkola.

FÀrdig pÄ tub

Tycker du att det verkar besvÀrligt finns det numera fÀrdig salted caramel att köpa pÄ tub. Det brukar finnas dÀr man hittar glasstillbehör, typ strutar och strössel.

Ett annat alternativ Àr att koka en hel oöppnad konservburk sötad kondenserad mjölk i rikligt med vatten i typ tvÄ timmar och sedan sjÀlv tillsÀtta lite salt efter smak. Se bara till att fylla pÄ vatten vid behov och lÄta burken svalna ordentligt innan du öppnar den.

Hur du Ă€n gör – slĂ€pp in salted caramel i tillvaron och du ska se att det ljusnar.

Brödpudding med salted caramel- och bourbonsÄs

Till 4–6 portioner, 90 minuter

Klassisk dessert frÄn amerikanska Södern, men vanlig Àven i Storbritannien. Perfekt i dessa tider om du har gammalt bröd eller vetebröd liggande.

cirka 500 g torrt vitt bröd eller vetebröd

1 1/2 dl strösocker

1 tsk kanel

7 1/2 dl mjölk

3 Àgg

1 tsk vaniljsocker

2 msk bourbon (alt. whisky)

1/2 dl valnötter eller pekannötter

1/2 dl russin

SĂ„sen:

2 dl ljust muscovadosocker eller rÄsocker

125 g smör

1 dl vispgrÀdde

4 msk bourbon (alt. whisky)

1 msk ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 liten nypa salt

Riv brödet i bitar sÄ gott det gÄr. Blanda med socker och kanel.

Vispa mjölk, Àgg och vaniljsocker. SlÄ blandningen över brödet och lÄt stÄ och svÀlla medan du gör i ordning sÄsen. Pressa brödet dÄ och dÄ sÄ att all vÀtska sugs upp ordentligt.

MĂ€t upp samtliga ingredienser till sĂ„sen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och lĂ„t koka i 1–2 minuter eller tills sockret lösts upp och sĂ„sen tjocknat nĂ„got. Akta sĂ„ att det inte brĂ€nns, men se till att det tjocknar. StĂ€ll Ă„t sidan.

LÀgg hÀlften av brödet i en smord ugnsfast form. Strö över nötter och russin. Ringla över cirka 1/2 deciliter av sÄsen. TÀck med resten av brödet.

GrĂ€dda i 175 grader i 40–50 minuter eller tills ytan fĂ„r fin fĂ€rg och en kniv kan stickas in utan att den blir kladdig.

VÀrm resten av sÄsen försiktigt och servera till.


Timjanstekta Àpplen med salted caramel

Till 3–4 portioner, 30 minuter

En makalöst god kombo – sötsyrliga Ă€pplen och sötsalt kolasĂ„s. En kula vaniljglass till det och himmelriket Ă€r nĂ€ra.

Salted caramel:

4 msk osaltat smör

2 1/2 dl ljust muscovadosocker eller rÄsocker

1 1/4 dl vispgrÀdde

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

Äpplen:

2 stora Àpplen

2 msk smör

1–2 msk rĂ„socker

2 tsk fÀrsk timjan, repad

2 tsk citronsaft

mandelspÄn eller -splitter

vaniljglass av god kvalitet

flingsalt

Börja med sÄsen: Vispa ihop smör, socker, grÀdde och salt i en kastrull pÄ medelvÀrme.

Koka upp och sÀnk vÀrmen. LÄt sjuda i 6 minuter. Rör om dÄ och dÄ.

Vispa i vaniljsockret och koka i ytterligare 1 minut. Ta bort frÄn plattan.

SkÀr Àpplena i klyftor, kÀrna ur och skala dem om du vill. Stek dem nÄgon minut i smör. TillsÀtt rÄsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek i ytterligare nÄgon minut tills Àpplena mjuknat nÄgot. Strö över mandel.

Servera Àpplena med sÄsen och en kula vaniljglass. Strö över flingsalt och garnera eventuellt med lite extra timjan.


Cheesecake-skÄlar med salted caramel

Till 4 portioner, 30 minuter

Fuskvariant av cheesecake. Snabb och enkel dessert med maxade smaker. FÀrdigköpt salted caramel brukar finnas dÀr du hittar glasstillbehör. Annars kan du anvÀnda mitt recept.

6 digestivekex

2 msk smÀlt smör

30 g rostade pekannötter, grovhackade + hela till dekor

250 g mascarpone

1 1/2 dl vispgrÀdde

3 msk florsocker

1 citron

4 msk salted caramel-sÄs (fÀrdigköpt eller se recept)

LÀgg kexen i dubbla plastpÄsar och krossa dem grovt med en kavel. HÀll över i en bunke och blanda ned smÀlt smör och grovhackade pekannötter.

Vispa mascarpone, grÀdde, florsocker, rivet citronskal och -saft tills det blir en fluffig krÀm. Ringla i kolasÄsen och blanda lite slarvigt. Det ska inte bli helt slÀtt, utan man ska fortfarande kunna se sÄsen.

Varva sedan kexblandningen med mascarponekrÀmen i fyra skÄlar eller glas. Garnera med extra nötter.


Att dricka till

Vintry's Madeira Fine (7882), 149 kronor.

Alkoholfritt: Jus Raisin Blanc Chardonnay (1950), 42 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!