Det Ă€r minsann inte sĂ„ lĂ€tt att hĂ„lla humöret pĂ„ topp i dessa förvirrande tider. DĂ„ fĂ„r man ta till alla knep som bjuds. Som till exempel âsalted caramelâ. En vidunderlig företeelse som av nĂ„gon anledning mig veterligen inte lyckats fĂ„ ett mer svenskklingande namn.
Det handlar helt enkelt om en tjock, krĂ€mig kolasĂ„s som smaksatts med en gnutta salt. Ett oemotstĂ„ndligt bevis pĂ„ att âdet dĂ€r lilla extraâ ingalunda Ă€r nĂ„gon myt. NĂ€r ett plus ett blir sĂ„ oĂ€ndligt mycket mer Ă€n tvĂ„.
Extra gott
En krass person skulle sÀkert kunna hÀvda att salted caramel uppfanns i hÀndelse av att vÀrlden skulle rÄka lamslÄs av en global pandemi. Vilket ingen trodde skulle kunna hÀnda. Men OM det hÀnde sÄ torde mÀnskligheten behöva nÄgot alldeles extra gott att trösta sig med under tiden. Som till exempel en gyllenbrun kola med toner av vanilj och den dÀr perfekt avvÀgda lilla sÀltan.
Allt kÀnns helt enkelt lite, lite bÀttre med generösa mÀngder salted caramel i ens liv.
Har du inte testat att laga det förut Àr det med andra ord ett gyllene tillfÀlle. SÀrskilt svÄrt Àr det inte, det handlar mest om att hÄlla koll pÄ kastrullen sÄ att det inte brÀnns vid, vilket Àr lÀtt hÀnt sÄ fort smÀlt socker Àr med i bilden. Det gÀller att hitta rÀtt konsistens. Inte för rinnig, utan hÀrligt seg och krÀmig ska den vara, ungefÀr snÀppet innan den förvandlas till julkola.
FÀrdig pÄ tub
Tycker du att det verkar besvÀrligt finns det numera fÀrdig salted caramel att köpa pÄ tub. Det brukar finnas dÀr man hittar glasstillbehör, typ strutar och strössel.
Ett annat alternativ Àr att koka en hel oöppnad konservburk sötad kondenserad mjölk i rikligt med vatten i typ tvÄ timmar och sedan sjÀlv tillsÀtta lite salt efter smak. Se bara till att fylla pÄ vatten vid behov och lÄta burken svalna ordentligt innan du öppnar den.
Hur du Ă€n gör â slĂ€pp in salted caramel i tillvaron och du ska se att det ljusnar.