Fem goda nyheter för klimatet i år

En viktig seger för klimatprotesterande pensionärer, en EU-lag om hur natur ska återställas och slut för brittisk kolkraft. 2024 har bjudit på en del goda klimatnyheter. Här är några av dem.

Storbritanniens sista kolkraftverk Ratcliffe-on-Soar, Österrikes klimat- och miljöminister Leonore Gewessler och den schweiziska organisationen Klimaseniorinnen vann ett historiskt klimatmål.

Storbritanniens sista kolkraftverk Ratcliffe-on-Soar, Österrikes klimat- och miljöminister Leonore Gewessler och den schweiziska organisationen Klimaseniorinnen vann ett historiskt klimatmål.

Foto: Rui Vieira/Henrik Montgomery/Jean-Francois Badias/TT/AP

Klimat2025-01-01 14:25

Sluteldat i brittiska kolkraftverk

En epok gick i graven när Storbritannien som första G7-land fasade ut kolkraften. Kolet har haft en bärande roll för industrialismen och landets första kolkraftverk togs i drift redan 1882. När det sista koleldade kraftverket stängdes 142 år senare hade Storbritannien bränt 4,6 miljarder ton kol – vilket motsvarar utsläpp på 10,4 miljarder ton koldioxid, enligt Carbon brief.

Omdiskuterad EU-lag i hamn

Österrikes miljöminister gick emot sin regeringschef och efter många turer var EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag i hamn.

I grunden handlar lagstiftningen om hur ängar och våtmarker kan återskapas, skogar blandas upp och grönområden skapas i städerna. Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.

Medborgarråd för klimatet

I våras genomfördes Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet. 60 slumpvis utvalda personer träffades för att ta del av forskning, diskutera lösningar och komma på förslag om hur Sverige kan minska utsläppen. Medborgarrådet har kunnat presentera 22 konkreta förslag.

– Medborgarrådet har visat att den polariserade debatten kring klimatpolitiken inte nödvändigtvis speglar hur vanliga svenskar vill diskutera frågan, säger Tim Daw, projektledare och forskare vid Stockholm Resilience Centre.

Starkt stöd för tuffare klimatmål

Flera stora undersökningar under året visar på ett stort svenskt stöd för klimatarbetet. Till exempel visar en Sifo-undersökning från Naturskyddsföreningen att tre av fyra svenskar tycker att det är viktigt att regeringen för en politik som leder till att Sverige når klimatmålen. Enligt en undersökning från Fairtrans vill majoriteten inte att politiken prioriterar låga bränslepriser, jämfört med satsningar på omställningen till ett fossilfritt samhälle. Även Klimatpolitiska rådet kan visa på att det finns ett brett stöd för Sveriges klimatmål och fler klimatåtgärder i Sverige.

– Resultaten visar att det finns ett starkt folkligt stöd för klimatomställningen i Sverige, men att det har en avgörande betydelse att åtgärder upplevs som rättvisa, säger Daniel Lindvall, doktor i sociologi vid Uppsala universitet.

Pensionärer fick rätt i historiskt klimatmål

I april slog Europadomstolen fast att Schweiz har kränkt mänskliga rättigheter genom att misslyckas med att nå sina utsläppsmål. Även om två andra klimatmål avvisades, inklusive ett där Sverige fanns bland länderna som stämts, kan beslutet skapa ringar på vattnet för hur andra domstolar ställer sig i det ökande antalet klimatmål runt om i världen.

– För Sverige kan det få stora konsekvenser eftersom vi i dag har en regering som inte bara minskar utsläppen i otillräcklig takt, utan faktiskt ökar dem, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Bonus: Ytterligare goda nyheter

I november upptäcktes världens största korall utanför Salomonöarna i Stilla havet. En upptäckt som väcker hopp med tanke på att korallernas liv är hotat i många tropiska vatten.

Såväl Storbritannien som Brasilien och Förenade Arabemiraten lämnade in nya nationella klimatåtaganden (NDC) långt före slutdatum och sätter press på andra länder att leverera i tid.

Ordföranden och chefer från 30 av landets största fackförbund har satt sig i skolbänken och ska plugga intensivkursen ”Fackligt ledarskap för en rättvis klimatomställning” för att höja sin klimatkompetens.

De globala investeringarna i förnybar energi var 2024 nästan dubbelt så stora som investeringarna i fossil energi enligt internationella energiorganet IEA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!