Fler än 9 400 unga har besvarat enkäten. 24 procent av tjejerna i undersökningen uppger att de har utsatts för vaginal, anal eller oral penetration mot sin vilja, det som enligt lagen rör sig om en våldtäkt. Fler än fyra av tio uppger att det är en bekant som är förövaren.
Örfil eller stryptag
19 procent av tjejerna uppger också att de har utsatts för fysiskt våld under sex. I drygt hälften av fallen rör det sig om en tillfällig sexpartner. Hur våldet uttrycker sig ger enkäten inte svar på.
– Vi har inte frågat mer specifikt om det. Vi gav ett exempel bara i enkäten att fysiskt våld till exempel kan vara att ha fått en örfil, eller stryptag, säger Klara Abrahamsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.
En del av förklaringen kan finnas i att män och pojkar uppger sig ha svårare att uppfatta om någon annan vill ha sex, eller visa att man själv vill ha det, enligt enkäten. Killar behöver öva på sin kommunikationsförmåga, anser Klara Abrahamsson. Hon hoppas att resultatet sprids bland de som arbetar med barn.
– Skolan har ju en viktig roll och det ser vi också, att det är många unga som får information från skolan. Sen behöver unga också ha kontakt med ungdomsmottagningen som är jättebra på det här, säger hon.
"Otroligt oroväckande"
Åsa Landberg är barnpsykolog och sakkunnig på Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som också arbetat med rapporter om unga och sexuella övergrepp. Hon beskriver siffrorna som "otroligt oroväckande" – om än inte så förvånande. Många utsatta drabbas av psykosociala problem som kan leva kvar länge. Det kan handla om koncentrationssvårigheter och svårigheter i relationer.
– Det är egentligen alla typer av psykiatriska symtom som man kan tänka sig. Det handlar om ångest, depression och självskadebeteende. Det finns ett väldigt starkt samband med att skada sig själv eller försöka ta sitt liv om man varit utsatt för sexuella övergrepp.
Hennes råd till dem som är utsatta är att förstå att det de utsatts för är oacceptabelt, men att de inte är ensamma.
– Men också att det finns hjälp att få. Om man av någon anledning inte vill eller känner sig redo att polisanmäla så finns det anonymt stöd att få som man kan börja med, säger hon.