Svenskar misstänks för terrorbrott i Köpenhamn

De två svenska tonåringar som häktats i Danmark för sprängningen vid Israels ambassad i Köpenhamn misstänks för terrorbrott, skriver Köpenhamnspolisen på <a href="https://x.com/KobenhavnPoliti/status/1842539793370010044">X</a>.

Dansk militär och dansk polis på plats i området kring Israels ambassad i Hellerup efter explosionen.

Dansk militär och dansk polis på plats i området kring Israels ambassad i Hellerup efter explosionen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2024-10-05 15:24

Männen, som är 16 och 19 år gamla, är misstänkta för att ha transporterat fem handgranater och för att ha kastat två av dem mot en takterrass i Hellerup norr om Köpenhamn, där Israels ambassad ligger.

Under lördagen utvidgades brottsmisstanken till att även innefatta brott mot terrorlagen.

"Utredningen av händelsen fortsätter i tätt samarbete med PET (danska Säpo)", skriver Köpenhamnspolisen på X.

TT har sökt Köpenhamnspolisen samt den svenska åklagaren Cecilia Holmberg som inte ger några ytterligare kommentarer i nuläget.

Skott även i Stockholm

Kvällen före avlossades skott mot Israels ambassad i Stockholm. Åklagaren Cecilia Holmbom har bekräftat att det finns en koppling mellan händelserna. I fredags var ingen person frihetsberövad för skjutningen mot ambassaden i Stockholm.

Enligt uppgifter till medier misstänker polisen att det är det numera splittrade nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, som står bakom dåden i Stockholm och Köpenhamn – på uppdrag av Iran.

Säpos operativa chef Fredrik Hallström uppgav i torsdags att en "objektiv hypotes" är att Iran kan ha varit inblandat i attackerna.

– Eftersom det liknar vad som skett vid tidigare tillfällen, det vill säga målval och modus operandi, sade han till TT.

Häktades i torsdag

Männen, som kommer från Stockholms län, häktades i Danmark i torsdags. Enligt danska TV2, som kartlagt deras bakgrund, är båda kända av polisen samt de sociala myndigheterna i Sverige – dock för mindre grova förseelser.

Den 6 augusti i år stoppades 19-åringen i en bil utanför en butik mitt i natten och åtalades senare för innehav av cannabis, olovlig körning och körning med narkotika i blodet.

16-åringen finns noterad i en dom för ringa stöld.

– Det är vår uppfattning att det finns medgärningsmän, men jag kan inte säga varför vi tror det, sade danske åklagaren Søren Harbo till TT efter häktningsförhandlingen i Köpenhamn.

Efter händelsen vid ambassaden i Stockholm har polisen stärkt närvaron vid judiska och israeliska objekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!